Anglia meleg focistái címmel dokumentumfilmet készített Amal Fashanu, Justin Fashanu unokahúga. Justin az első focista, aki vállalta homoszexualitását, kitárulkozásának öngyilkosság lett a vége.

445185546.jpg

Amal Fashanu azért érezte úgy, hogy filmet kell forgatnia a futballvilágban rejtőzködő homoszexualitásról, mert máig emlékszik azokra a borzalmas napokra, amikor megtudta, hogy nagybátyja véget vetett életének. De az előzmények is szomorúak voltak, a rendkívüli tehetségű Fashanu 1990-ben a Sun című bulvárlapnak nyilatkozott először másságáról, amit nemcsak a futballvilág, de a saját családja is rosszul fogadott.

– Apám is teljesen kiborult, úgy érezte, hogy Justin becsapta – emlékszik vissza Amal. – A nagybátyám teljesen elszigetelődött a családjától.

Egyéni sportágakban gyakoribb a coming out, de csapatsportágakban is döntögetik a falakat, az egykori NBA-kosaras, John Amaechi 2007-ben beszélt először a másságáról, a rögbis Gareth Thomas 2009- ben. Justin Fashanu beismerése után 2008-ig kellett várni a következő futballistavallomásra, Olivier Rouyer tárta fel szexuális irányultságát, de azóta semmi, pedig a világ legnépszerűbb sportágában gyakori a homoszexualitás.

– A mai futballvezetők maradiak – mondta Joey Barton, a Queens Park Rangers labdarúgója, aki a hajdanán szintén focizó nagybátyja homoszexualitása kapcsán érintett a témában, és emiatt a rejtőzködő meleg focisták szószólójává vált.

– Azt hiszik, hogy ha van egy meleg játékosuk, az öltözőben gyanús ügyek zajlanak. Ez a hozzáállás nem sokáig folytatható, a téma nagyon aktuális, sok labdarúgó érintett, tíz éven belül hatalmas forradalom várható ebben a kérdésben – hangsúlyozta az egyébként heteroszexuális labdarúgó.

Edzője nyilvánosan megalázta
Fashanu coming outja rosszul sült el, edzője, Brian Clough rohadt b.zinak nevezte, a Sun sem állt ki mellette. Öngyilkossága előtt az Egyesült Államokban egy 17 éves fiú feljelentette szexuális zaklatásért, Fashanu búcsúlevelében azt írta: együttlétük közös megegyezésen alapult. Fashanu ügyét árnyalta, hogy politikusokkal is folytatott titkos viszonyt. A focisták azonban az egyszerű esetekben is óvatosak, Max Clifford PR-szakember szerint azért, mert – a vezetők és a drukkerek régimódi gondolkodása következtében – egy játékos értéke a nullára csökken, ha kiderül róla, hogy meleg.

Forrás: borsonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr174049005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása