Az ausztrál parlament nagy többséggel elutasította szerdán azt a törvénytervezetet, amely legalizálta volna a melegházasságot. Nem valószínű, hogy bármilyen hasonló jogszabályt megszavaznak a közeljövőben, pedig az ausztrálok többsége támogatja a homoszexuális párok házasodásának törvényesítését.

Gay-Marriage1.jpg

A képviselőház 98-42 arányban szavazta le a szóban forgó indítványt. Az azonos neműek házasságának tiltását feloldó tervezetekből ezenkívül három másik van a törvényhozás előtt, ezekből a szenátus szerdán tárgyal egyet.

A melegházasságot ellenzi mind a kormányzó balközép munkáspárt sok képviselője, mind a liberális párt vezette konzervatív ellenzék egésze.

"Egyszer majd a parlament is felzárkózik a közvéleményhez, mint ahogy ez más kérdésekben már előfordult. Amikor szóba kerül az egyenlőség elve a házassággal kapcsolatban, az emberek csodálkoznak, hogy mire ez a sok hűhó" - jelentette ki Anthony Albanese közlekedési és infrastrukturális miniszter újságírók előtt a szavazás után.

Az Ausztrál Munkáspárt egészen tavalyig elutasította a melegházasság törvényesítését, Julia Gillard miniszterelnök azonban még most is ellenzi, bár ezúttal - és ez ritkán fordul elő - minden képviselőnek a lelkiismeretére bízta, hogyan szavazzanak. Tony Abbott, a konzervatív ellenzék vezére viszont nem adott szabadságot a kérdésben pártja képviselőinek. A kormánypártnak nagyon kis többsége van a képviselőházban.

Lemondott szerdán felsőházi tagságáról Cory Bernardi, a liberális párt egyik szenátora, miután bírálatok érték a melegházasságról folyó parlamenti vitában tett felszólalása miatt. Bernardi kijelentette, hogy ha engedélyezik az azonos neműek házasságát, akkor kinyílik Pandora szelencéje, és már a többjenűség és a szodómia legalizálását is fogják követelni. Tony Abbott elfogadta Bernardi lemondását, felszólalására pedig úgy reagált, hogy nem ért vele egyet.

Ausztrália hat szövetségi államából ötben az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek.

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr954787826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása