szerbia.jpgSzerbiában a 14 és 19 év közötti fiúk mintegy 40 százaléka az elmúlt egy év során megütötte egy másik, ugyancsak az „erősebbik” nemhez tartozó kortársát, a megkérdezettek 58 százalékának „soha nem lenne homoszexuális barátja”, míg 38 %-uk részére igazolt a homoszexuálisokkal szembeni erőszak, derül ki az E8 Központ felméréséből, amely a nemeken belüli erőszakot kutatta, olvasható a vajdasag ma.info hírportálon.

A felmérés – 16 város és község 1461 polgárát ölelte fel – eredményei szerint a megkérdezett fiatalemberek 42%-a úgy véli, a háztartásban el kell különíteni a férfi és női munkákat, 36% úgy véli, a férfi a döntéshozó a házban, míg a megkérdezettek egyharmada gondolja úgy, hogy a gyerekek étkeztetése és fürdetése kizárólag az anya feladata.

A megkérdezettek 40%-a véli úgy, hogy a sértegetés az erőszak valamilyen formája, s 12%-uk szerint rendben van az, hogy „a szülő veri a gyermekét”.

A megkérdezettek majd 40%-a fenyegetett meg az elmúlt évben egy másik férfit, 13%-a részt vett egy másik személy bántalmazásában, akiről azt hitte, hogy homoszexuális vagy túlságosan nőiesnek tűnt számára. A felmérés eredményei azt bizonyítják, hogy a megkérdezettek kétharmada egyezik azzal az állítással, miszerint „undorodom attól, ha a férfiak úgy viselkednek, mint a nők”, a megkérdezettek 38%-a pedig úgy véli, hogy a homoszexuálisok elleni erőszak minden esetben indokolt.

Azt, hogy a lány megérdemli a pofont, vagy egyéb bántalmazási formát, amennyiben nem tesz eleget kötelezettségeinek, 8% támogatja, 2% szerint mindez akkor indokolt, ha a lány szitkozódik és káromkodik, 1% szerint akkor is, ha kihívóan öltözködik, 8% szerint akkor, ha szemtelen, míg a fiúk 71%-a véli úgy, hogy a problémákat soha nem szabad erőszak útján megoldani. Az elmúlt három hónapban a megkérdezett fiatalemberek 6%-a ismerte el, hogy megütötte vagy megfenyegette barátnőjét vagy más fiatal nőt, míg 14%-uk megsértette vagy megalázta őket.

A felmérés szerint a megkérdezettek 45%-a már kipróbálta a cigarettát, 58%-uk már lerészegedett, 12% már kipróbált valamilyen kábítószert, 6%-uk pedig tartósan használja is azokat. A megkérdezettek negyede véli úgy, hogy az alkoholfogyasztás vicces, 23% úgy érzi, ez szabadítja meg őket a stressztől, 6%-uk viszont állandó alkoholfogyasztók környezetében él.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a fiúk 74%-ának otthon van kivel elbeszélgetnie a problémáiról, 57% elégedett a testével, míg 10%-uk közömbös, amikor baráti társaságban van. A megkérdezett fiatalok 62%-a szerint a családnak közös döntéseket kel hoznia, s a felelősség is közös. A fiatal 14-19 éves férfiak mindössze egy százaléka véli úgy, hogy a férfinak jogában áll megszabnia, hogy barátnője kivel barátkozhat, s hogyan öltözhet.
A fiúk 17%-a van azon a véleményen, hogy “a férfinak szüksége van más nőkre is, annak ellenére, hogy jól kijön a feleségével”.

A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos program és az ezzel kapcsolatos felmérések a norvég királyság támogatását élvezik.

Forrás: szegedma.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr154059418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása