Az ENSZ-főtitkár a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartására szólította fel az afrikai országokat az Afrikai Unió 18. csúcstalálkozóján.

A világszervezet főtitkára az Etiópia fővárosában megrendezett fórumon kiemelte, hogy számos afrikai ország hosszú ideje szexuális identitás alapján történő megkülönböztetést alkalmaz, kormányaik pedig másodosztályú állampolgárként, mi több, bűnözőként bánnak a melegekkel. Ban Ki Mun ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának fontosságára, hangsúlyozva, hogy a fekete kontinens jövője a polgári, politikai, gazdasági, szociális és kulturális jogok szavatolásán is múlik.

Névtelen.jpg

A homoszexualitást szinte valamennyi afrikai országban törvényellenes, eltekintve a ritka kivételnek számító Dél-Afrikától, s gyakori a melegek hátrányos megkülönböztetése. Uganda például fontolóra vette, hogy egy hónapon belül szigorítani fogja a homoszexuálisokkal szembeni törvényt - amely eleve hosszan tartó szabadságvesztéssel sújtja a melegeket -, és halálbüntetést helyez kilátásba, különösen a "visszaesők" esetében.

Az addisz-abebai székhelyű szervezet csúcsértekezletének napirendjén kereskedelmi kérdések, azon belül is Szudán és Dél-Szudán olajtárgyalásai, valamint a szomáliai háború és éhínség állnak. Az 54 tagállamot tömörítő Afrikai Unió első ülését tartja a 200 millió dollárért létesült új székházában, amelynek építését Kína finanszírozta.

Az AU új elnökévé Benin államfőjét, Thomas Boni Yayit választották a résztvevők. A tisztség betöltéséről évente szavaznak, az előző elnök Egyenlítői-Guinea államfője, Teodoro Obiang Nguema volt. A politikailag jóval fajsúlyosabb másik tisztségről, az AU Bizottság elnökéről hétfőn határoz a csúcsértekezlet. A posztot jelenleg a gaboni Jean Ping tölti be, potenciális utódai közül a legesélyesebbnek Dél-Afrika korábbi külügyminiszterét, Nkosazana Dlamini-Zumát tartják.

Forrás: hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr653971970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása