Maryland lehet a nyolcadik amerikai állam, amelyben engedélyezik az azonos neműek házasságát, miután Martin O' Malley kormányzó csütörtökön aláírta az erre vonatkozó törvényt.

 

A demokrata kormányzó kijelentette, hogy az új jogszabály védi az állam összes lakójának "emberi méltóságát", beleértve a melegeket és a leszbikusokat is. A törvény nyáron lép életbe, amennyiben egy bírósági ítélet nem helyezi hatályon kívül. A homoszexuális házasságok ellenzői előre kilátásba helyezték, hogy az ügyben népszavazás kiírást fogják kezdeményezni.

"Az előre vezető út mindig a mindenki egyenlő jogainak nagyobb tisztelete révén található meg" - mondta az aláírási szertartáson Martin O'Malley, aki egyben a törvény kezdeményezője volt.
Az amerikai államok túlnyomó többsége nem ismeri el sem az azonos neműek bejegyzett élettársi viszonyát, sem a házasságukat.

A homoszexuális párok frigyre lépését eddig mindössze hét államban - az északnyugati Washingtonban, New Yorkban, Connecticutban, Massachusettsben, Iowában, New Hampshire-ben és Vermontban, valamint a szövetségi területen fekvő amerikai fővárosban engedélyezték. További öt államban - Delaware-ben, Hawaiin, Illinois-ban, New Jerseyben és Rhode Islandben - létezik az élettársi viszonynak megfelelő "polgári unió".

Az azonos neműek házasságát idén a New Jersey-i törvényhozás is megszavazta, de Chris Christie republikánus kormányzó megvétózta a jogszabálytervezetet és kijelentette, hogy az ügyben referendumot kell tartani az államban. Minnesotában és Észak-Karolinában a novemberi elnök- és kongresszusi választással egy időben az azonos neműek házasságának betiltásáról is szavazni fognak, New Hampshire törvényhozói pedig a már megadott engedély visszavonását vették fontolóra.

Tizenkét államban viszont - köztük Hawaii-n, Minnesotában és Kaliforniában - bírósági úton próbálják meg visszavonatni az érvényben lévő tilalmat vagy házasság rangjára emeltetni a "polgári uniót". Maine-ben a melegházasságok hívei azon fáradoznak, hogy az intézményről, amelyet 2009-ben leszavaztak, novemberben újabb voksolás dönthessen.
A tilalmat minden esetben bírósági vagy törvényhozási határozatok oldották fel, a népszavazások eddig rendre a heteroszexuális házasságok kizárólagossága mellett foglaltak állást.

Forras: hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr74284236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása