6655b.JPGEgyetlen rubrikán múlhat, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők jelentkezhessenek örökbefogadásra. A tárca szerint a jogi vita helyett a gyermek érdekeit kell szem előtt tartani.

Amint arról csütörtökön beszámoltunk, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult a Háttér Társaság a Melegekért nevű civil szervezet, miután a társadalmi vitára bocsátott egyes gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló előterjesztésben szereplő örökbefogadási űrlapok nem tartalmazzák a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, amelyet az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerésére vezettek be 2009-ben.

A társaság rámutatott: az adatlapok a családi állapot meghatározásánál csak az egyedülállókat, a házastársakat és az élettársakat nevesítik, a bejegyzett élettársi kapcsolatot viszont nem. A szervezet korábban közölte: azon túlmenően, hogy ez gyakorlati problémákhoz fog vezetni, a tervezet jelenlegi formájában az Alaptörvény által tiltott, „egyéb helyzetre" vonatkozó hátrányos megkülönböztetést valósít meg a meleg és leszbikus párokkal szemben.

A „nekem jogom van gyerekhez" megközelítésről

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, amely közölte: a Háttér jelzését a minisztérium illetékes főosztálya a csütörtöki nap folyamán megkapta, és továbbította a törvényalkotásért felelős szakágazat felé, akárcsak valamennyi civil és társadalmi szervezettől érkezett véleményt.

A tárca álláspontja szerint az örökbefogadások tekintetében, minden esetben fajra, nemre, és egyéb beállítottságra való tekintet mellőzésével, alkalmazkodva az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény 21. cikkéhez, elsődlegesen a gyermek érdekét tartják szem előtt az örökbefogadás lebonyolításáért, koordinálásáért és felügyeletéért felelős szervek. Örökbefogadásnál elsősorban a gyermekek legfőbb érdekeit kell figyelembe venni – írták.

A minisztérium hangsúlyozta: ezek minden esetben a hatályos magyar és nemzetközi ajánlások, továbbá a gyermekvédelmi szakma által elfogadott szempontok figyelembevételével valósulnak meg. Az ENSZ-nyilatkozat a gyermekek jogairól világosan megfogalmazza a gyermek anya által való nevelésének a szükségességét – tették hozzá.

A minisztérium levelében emlékeztetett: az Európai Unió országaiban vitán felüli tény, hogy a gyermekek teljes testi, érzelmi, szellemi és erkölcsi fejlődése minden gyermeknek saját elidegeníthetetlen joga. Az Alkotmányban szerepel, hogy Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját – idézték.

A tárca rámutatott arra is, hogy a családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. törvény rögzíti, hogy „A családban történő nevelkedés biztonságosabb minden más lehetőséghez képest. A család létrejöttének biztos alapja a házasság, amely az egymás szeretetén és tiszteletén alapuló életközösség, ezért az mindenkor megkülönböztetett megbecsülést érdemel. A család akkor tölti be szerepét, ha az anya és az apa tartós és szilárd kapcsolata a gyermekek iránti felelősségben teljesedik ki." A gyámhivatal – az örökbefogadás céljának megfelelően – a gyermek érdekében elsősorban a házasságban élő örökbefogadók által történő örökbefogadást engedélyezi – rögzítették.

A Hír24 kérdésére, hogy tervezik-e a szóban forgó adatlap kiegészítését a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményével a tárca úgy válaszolt: tekintettel a gyermek legfőbb érdekére, a hatályos szabályozásokra, irányelvekre, nemzetközi sztenderdekre és iránymutatásokra az örökbefogadás „nekem jogom van gyerekhez" megközelítését semmilyen formában nem tartják támogatandónak. Minden ilyen hozzáállás nem a gyermekről szól – szögezték le.

Azonos nemű szülők, mint erőforrás

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a még nem reagált a Háttér Társaság a Melegekért javaslataira – tudatta a szervezet levélben a Hír24-gyel, ugyanakkor hozzátették: a véleményünket csak nemrégiben, 2012. február 7-én juttatták el a tárcának. A vonatkozó jogszabály szerint a minisztériumok a társadalmi egyeztetés keretében benyújtott vélemények fogadását azonnal kötelesek visszajelzésben nyugtázni, de ilyen visszajelzés még nem érkezett. Ezen kötelezettségüknek a minisztériumok szinte sosem tesznek eleget – jegyezték meg.

Kérdésünkre, hogy milyen gyakorlati és elvi problémákat jelent, ha a bejegyzett élettársi kapcsolat hiányzik az örökbefogadási űrlapokról, a társaság azt válaszolta: az érintettek, de akár a hatóságok ügyintézői is azt gondolhatják, hogy a bejegyzett élettársak nem fogadhatnak gyermeket örökbe. A szervezet szerint viszont erről szó sincs: bár közösen valóban nem fogadhatnak gyermeket örökbe, a jogszabályok alapján nincs akadálya annak, hogy a gyermeket az egyik bejegyzett élettárs egyedül fogadja örökbe.

A kategória hiányában ugyanakkor további probléma lehet, hogy az adatlapot kitöltő személyek egyszerűen nem tudják melyik kategóriát jelöljék be: élettársnak nem minősülnek, mert a Polgári Törvénykönyv szerint az élettárs fogalmába a bejegyzett élettárs nem tartozik bele, és házastársnak szintén nem, hiszen itt pont olyan kivételes területről van szó, ahol a jogszabály a házastársaktól eltérő elbírálás alá sorolja az bejegyzett élettársakat – magyarázták. Ilyen - szerintük könnyen kikerülhető - jogbizonytalanságot nem szabad megengedni - szögezték le.

A bejegyzett élettársi kapcsolat adatlapon történő feltüntetésének előnyeiről szólva azt írták: a pótlással egyértelművé válik mind az érintettek, mind a hatóságok számára, hogy az azonos nemű bejegyzett élettársak a különnemű élettársakhoz, illetve az egyedülálló személyekhez hasonlóan jogosultak örökbefogadásra.

A társaság szerint az elmúlt években jelentősen megnőtt az azonos nemű párok gyermekvállalásra irányuló szándéka; jogsegélyszolgálatukhoz rendszeresen érkeznek megkeresések ezzel kapcsolatban. Kutatásuk 2010-es adatai szerint a megkérdezett 2100 meleg válaszadó több mint fele szeretne gyermeket vállalni. A többiek nemleges válasza mögött is sokkal inkább a jogi és társadalmi környezet elutasításától való félelem, semmint a gyermekvállalással kapcsolatos személyes értékválasztás áll - fejtették ki.

A Háttér Társaság a Melegekért úgy véli, a jogalkotónak az azonos nemű szülőkre, mint erőforrásra kellene tekintenie, megkönnyítve az azonos nemű párok gyermekvállalását. Ha az állam valóban komolyan elkötelezett a demográfiai probléma megoldásában, lehetővé kellene tennie a gyermekvállalást mindazok számára, akik szeretnének gyermeket nevelni - írták. Szerintük a korlátozás pont a kívánt cél ellen hat.

Kerestük az Egyenlő Bánásmód Hatóságot is, hogy fejtsék ki véleményüket az üggyel kapcsolatban, de egyelőre annyit közöltek: nincs a kezükben a szóban forgó tervezet, ezért érdemi információval nem tudnak szolgálni.

Forrás: hir24.hu

Világ életemben szerettem volna gyereket. És erről a vágyamról most sem vagyok hajlandó lemondani. 25 éves még simán belefér időben is. Nem kertelek: Nem tudom elképzelni azt, hogy Magyarországon ezt véghez tudnám vinni. Stabil kapcsolatban élek, és szeretem is a párom, aki viszont szeret. Mindketten felsőfokú végzettséggel rendelkezünk, nyelveket beszélünk, szóval a megélhetéssel nincs gond. Vagyis a gyerek, akit örökbe fogadnánk egy szerető közegbe kerülne, ahol semmiben nem szenvedne hiányt - sem anyagilag, sem érzelmileg.

Mégis úgy gondolják sokan - és sokan a törvényhozásban is -, hogy ez nem lenne megfelelő közeg egy gyereknek. Vagyis ezzel azt jelentik ki, hogy az árvaházban, vagy otthonban, szegényen és szeretet nélkül jobb egy gyereknek, mint két azonos nemű szülő mellett.

Vajon, ha így teszik fel a kérdést, akkor mi lenne a válasz?

A mai világban a család nem az apa+anya+gyerekek modell. Nézzen körül mindenki maga mellett, és mondja meg, hogy hány családban látja ezt a modellt. Elvált szülők gyermeke vagyok, egyedül nevelt Anyukám, akinek a nevét nem véletlenül írom nagy betűvel. Ezt a családmodellt kaptam, és százszor elégedettebb vagyok vele, mint egy rosszul működő apa-anya modellel.

Más országokban miért működik? Miért lehet máshol elfogadni? És miért kellett ezért majdnem 1000 kilométerre nekem is elköltözni? Mert egy ilyen értelmetlen viszálykodáshoz nincs erőm.

Azoknak az egyesületeknek és szervezeteknek sok kitartást és szerencsét kívánok, akik ezzel foglalkoznak. És tudom, hogy nem hiába dolgoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr584119879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása