foci111.jpgGraeme Le Saux, a korábbi angol válogatott balhátvéd olyan közegként szeretné látni az angol labdarúgást, ahol egyenlő feltételekkel indulhat a homoszexuális futballisták pályája is. Jelenleg, az angol társadalommal szöges ellentétben, oly mértékben homofób az angol futball, hogy egyetlen homoszexualitását nyíltan vállaló játékost sem ismerünk a négy legmagasabb osztályból, és ha valakinek, akkor Le Saux-nak van tapasztalata erről az egészről. Különc viselkedése miatt ugyanis rásütötték, hogy homokos, amit éveken keresztül nem is tudott lemosni magáról. Ez ugyanaz a közeg egyébként, ahol Elton John egy futballklub tulajdonosa. Robbie Fowler egy Chelsea-Liverpool bajnokin rátett még egy lapáttal Le Saux gúnyolására, amikor meccs közben pucsított be neki, és amiért azóta se kért bocsánatot – talán ezután az incidens után ragadt rá végleg az egyébként házas Le Saux-ra a meleg-matrica. Ennek az egésznek egyébként az volt az alapja, hogy a 36-szoros válogatott balbekk egyetemre járt és buzis hobbijai voltak (pl. régiségeket gyűjtött), ebből egyértelmű volt a többi játékos számára, hogy biztosan homár, ráadásul a Guardiant olvasta. Le Saux-t karrierje végéig gúnyolták, egy ponton még pályafutása is veszélybe került emiatt.

foci222.jpg

Le Saux szerint tenni kellene a homoszexuális játékosok támogatásáért, és még a futballra vár az a feladat, hogy szembenézzen ezekkel a démonokkal, s legyőzve őket kiálljon a homfóbia ellen, ahogyan a rasszizmussal szemben is kiállt.

Érdekes, hogy rögbiben már megvolt az első komoly coming out még 2009-ben (Gareth Thomas), de ebben az időben a PL két legnagyobb formátumú meleg, illetve biszexuális játékosának PR-tanácsadója bevallottan arra kérte ügyfeleit, hogy tartsák titokban beállítottságukat, ha nem akarják, hogy véget érjen a karrierjük. Egyébként ezen bukott meg az FA homofóbia-ellenes kampánya is, hiszen nem állt rendelkezésükre egyetlen nagy név sem a tervezett filmhez, amit minden pályán leadtak volna meccsek előtt.

foci333.jpg

Belsős információk alapján a játékostársaknak nincs gondjuk a meleg futballistákkal, de gyakran a klubok blokkolják a nyilvános feltárulkozást, mivel ezáltal jelentősen csökkenhet a játékos marketingértéke. A gond alapvetően a lelátókon van, az angol nézőkről, akik közül sokan még az izraeli válogatott Ejal Berkovic labdaérintéseinél is huhogtak, könnyen el tudjuk képzelni, milyen fogadtatásban részesítenék a vállaltan burgonya focistákat.

Forrás: mueses.blog.nepsport.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr154076303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása