A homofóbia következményei

2012.01.18. 18:00

A köznapi életben bár ritkán fordul elő ez a szó, a fiatalok körében azonban egyre inkább elterjedni látszik. Sajnos rengeteg félreértelmezése kering a köztudatban, ezért most szeretnénk ennek a végére járni. Na de mit is jelent az hogy homofóbia?

A homofóbia tulajdonképpen félelem vagy utálat a leszbikusok, a melegek, és a biszexuálisok iránt. Továbbá a homofób ember minden olyan embertől fél, vagy minden olyan embert utál, aki leszbikusnak, melegnek vagy biszexuálisnak tetteti magát.

Létezik olyan is, mikor a homoszexuális, leszbikus vagy biszexuális ember saját magától fél, vagy saját magát utálja, mert ő homoszexuális vagy biszexuális. Ekkor belső homofóbiáról beszélünk.

A homofóbia szinte mindig félelemmel jár. Sokan szinte rettegnek a más emberektől. Egyszerűen, azért mert hamis információkat kaptak a családoktól, a barátoktól, vagy magától a környezettől. Megint mások pedig az információ hiánya miatt félnek. Ugyanis fogalmuk sincs, hogy milyen lelkivilággal rendelkeznek ezek az emberek. És nem tudják felfogni, hogy tulajdonképpen ők is ugyanolyanok, mint mi.

Mik a homofóbia tünetei, következményei?

A homofóbia tulajdonképpen mindenkinek fáj. Ez a betegség megakadályozza, hogy a homoszexuálisok és a biszexuálisok nyugodtan és biztonságban éljék az életüket. Sajnos ez sokszor diszkriminációhoz, ritkán bűncselekményhez vezethet. A homoszexuális vagy biszexuális embereket ugyanis, csakis azért bántják – vagy azokat, akik úgy néznek ki – mert ő nekik más a szexuális beállítottságuk.

Már a minimális diszkriminációnál is homofóbiáról beszélünk. Például sokszor a homoszexuális vagy biszexuális embereket csak a szexualitásuk miatt nem veszik fel egy állásra. Vagy emiatt rosszabb szállást kapnak, és gyengébb egészségügyi ellátásban részesülnek. Nos, igen ez is homofóbia.

A homofóbiából származó stressz hosszútávon igen káros. Így okozhat:

• Depressziót,
• állandó félelmet, szorongást,
• bezárkózottságot, elkülönülést,
• paranoiát.

A belső homofóbiának még kritikusabb következményei lehetnek. Sajnos mivel ez egy ördögi kör, gyakran öngyilkossághoz vezethet. A homoszexuális vagy biszexuális kamaszok több mint 30%-a kísérelt meg öngyilkosságot.

De a homofóbia a heteroszexuális embereket is sújthatja. Ugyanis a homofóbok könnyen azokat az embereket is célba vehetik, akik azonos neműekkel barátkoznak. Sajnos nekik nem számít, hogy valóban az vagy-e, vagy csak beszélik.

homofobia.jpg

Harcolj a homofóbia ellen!

Nem számít, hogy milyen a szexuális beállítottságod, most adunk pár egyszerű tippet, hogyan harcolj a homofóbia ellen!

• Próbáld megváltoztatni a hamis sztereotípiákat a homoszexuálisokról és a biszexuálisokról!

• Használj egy „más” nyelvet. Vagyis ismerd fel az esetleges buktatókat. Ha valakivel találkozol, és esetleg jegygyűrűt visel, ne gondold egyből, hogy férje van, sokkal inkább puhatold ki!

• Bíztass mindenkit! Ne hagyd, hogy féljenek csak azért, mert ők mások!

Most pedig pár tipp, hogy legyőzd egy esetleges homofób barátod sértegetéseit:

• Bizonyosodj meg, hogy biztonságban vagy azzal a barátoddal! Ha félted a biztonságod, vagy valami szokatlant csinál, ne bízz meg benne!

• Ne feledd, ez nem csak személyes! A homofóbia egy félelem, ami nem ismer határokat! Olyan, mint egy személyes támadás!

• Csípd el a megfelelő időpontot! Néhány homofób megjegyzés lehet, hogy sok ember előtt zajlik, de lehet, hogy csak pár ember előtt. Ekkor el kell döntened, hogy beszélsz, elmész, vagy esetleg később beszélsz. Minden csak a jó időzítésen múlik.

• Tegyél fel kérdéseket, majd maradj hidegvérű. Gyakran nem is tudják, hogy mennyire bántóak tudnak lenni a válaszaik. Ez után maradj nyugodt és mond el nekik, hogy mennyire fájt.

• A barátok fontosak. Ezért ne nagyon menj egyedül. Hívd őket, ha szükséged van rájuk!

• Gyakoroljatok el a barátaiddal helyzeteket, hogy miből hogy jönnél ki! Így egyszerűen meg tudod oldani, ha netán vitába keverednél!

Hát remélem sikerült letisztáznom, és valamennyit segítenem nektek! És ne ítéljetek elsőre!

Forrás: kamaszpanasz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr173482414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása