Spanyolországban sokáig azt tanították, hogy a melegek valójában betegek, jobb esetben bűnözők. Ma már házasodhatnak és a heteroszexuális párokhoz hasonló jogokkal bírnak. Ám az idősotthonokban még mindig ellenségeskedés és kiközösítés várja őket – nem csoda, ha a homoszexuálisok inkább külön otthont alapítanának. Az épületnek egyelőre csak a tervei vannak meg, de máris nemzetközi érdeklődést keltett.

– Egy olyan idősek otthonát szeretnénk, ahol nem kell elrejteni a szexuális orientációnkat – idézte a brit Guardian Federico Armenterost, a terv egyik ötletgazdáját. A férfi arról panaszkodott, hogy az idősebbek körében még mindig létezik homofóbia, és a tervvel ez ellen is próbálnak küzdeni. Spanyolországban sokáig azt tanították, hogy a melegek valójában betegek, jobb esetben bűnözők. A Franco-rendszerben letartóztatták őket, és csak az utóbbi években sikerült kivívniuk az egyenjogúságot: ma már házasodhatnak, és a heteroszexuális párokhoz hasonló jogokkal bírnak.  Ám az idősotthonok mintha a hatvanas-hetvenes években ragadtak volna. Itt kiközösítik a melegeket, keresztülnéznek rajtuk, vagy épp szidalmazzák őket.

4455.jpg

Armenteros most 120 hozzá hasonló gondolkodású embert keres, hogy megkezdődhessen az építkezés. – Sokáig tartott, amíg kivívtuk a jogainkat, nyugdíjasként nem szeretnénk ismét visszatérni a korábbi közegbe – magyarázza. A bentlakók havonta ezer eurót fizetnének, ami jóval kevesebb, mint amennyit egy átlagos idősek otthonában elkérnek. Az épületben lesz egy elkülönített rész a HIV-pozitívak számára. Őket ugyanis a legtöbb otthon nem engedi be.

– Nemcsak melegeket fogadnánk be, mindenki jöhet, akinek fontos a toleráns légkör – hangoztatta Armenteros. Szerinte akár az egyedülálló idős asszonyok számára is vonzó lehet a hely, ők már eddig is szívesen vettek részt a meleg szervezetek hétvégi programjain, hiszen úgy érezték: semmitől sem kell tartaniuk.

A Madrid környéki Rivas-Vaciamadrid település egyébként minden különösebb botrány nélkül áldását adta a tervekre. A városháza szóvivője szerint ez egy toleráns város, olyan embereknek pedig szívesen adnak földet, akik társadalmilag hasznos projektekkel állnak elő. Márpedig ezt annak tartják. Ha minden jól megy, (és a spanyol gazdaság gyengélkedése nem okoz fennakadást), akkor az idősek otthona 2014-ben nyitná meg kapuit. Ha beválik, terjeszkedni is fognak az országban: Sitges és Benidorm máris népszerű meleg üdülőhelynek számít.

Forrás: nol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr613518467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása