"Homoszexuális, buddhista családban nevelkedett, kabbalista, vegán koszton él, és ráadásul még ismert arc is? Kösz, nem kérek belőle" – mondhatja bárki, aki abban hisz, hogy minél negatívabban ítéljük meg a körülöttünk élőket, annál kevesebb esélyünk van arra, hogy csalódjunk. Én azonban másként látom: az én felfogásom szerint megtanulni úgy élni, hogy azzal sem magamnak, sem másoknak nem ártok, nem más, mint az egyetlen létező út a boldogság felé.

kris.jpg

A szüleim már gyerekkoromban is tanulmányozták kabbala tanait: ők a buddhizmus mellett horgonyoztak le, viszont már akkor volt a Biblia kódjaival foglalkozó irodalom a polcunkon, mikor én még beszélni se tudtam. Magyarországon is átrágtam magam pár könyvön, de éreztem, ehhez édeskevés vagyok egyedül. Így mikor párommal, Matannal Izraelbe utaztunk, már nyilvánvaló volt számomra: költözésünk egyik legjelentősebb karmikus oka az volt, hogy a spirituális úton elindulva egyre inkább hátatfordítsak az egóm által diktált "még híresebb, még gazdagabb, még sikeresebb akarok lenni" törekvéseknek. Mikor kimentem Tel Avivba, már telefonon leegyeztetett találkozóm volt a kabbala Központban, és hamarosan megismerkedtem a tanárommal, David Zakinnal, aki a személyes mesterem lett, ugyanakkor barátra is találtam benne.

 

Olyasmiket is elmondok neki, amit korábban egy agyturksznak sem, és sosem ítélkezik felettem. Önmagamat látom benne. Valódi ember, nem pedig agyjátszós guru-jelölt: egy kisgyerek lelkesedésével beszél a kedvenc filmjeiről is, és a kabbalista meditációról is, amely azóta mindennapjaim részévé vált. Amikor életemben először léptem be a Központ ajtaján, aprócska forrónadrágot, és ujjatlan pólót viseltem, és még olyan platinaszőke voltam, hogy Paris Hilton mellettem Esmeraldanak nézett volna ki. És bár nem az volt a célom, hogy azonnal felhívjam magamra a figyelmet – egyszerűen csak a tengerpartról érkeztem és nem volt időm átöltözni – ,azért kíváncsi voltam: az ősi bölcsesség mesterei elég bölcsek-e ahhoz, hogy elfogadjanak olyannak, amilyen vagyok. Vagyis amilyennek akkoriban hittem magam. Ma már persze mindezt infantilis lázadásnak látom, hiszen tudom, a kabbalában nem számít, hogyan öltözködsz, kire szavazol, mi a vallásod, kivel osztod meg az ágyadat, és honnan jöttél. Egy dolog számít csupán: hová tartasz.

 

Bár a kabbala több, mint négyezer éves múltra tekint vissza, és a tanokat évszázadokon át őrizték világi embertől elzárva, a lényege egyetlen mondatban összefoglalható. Egy ősi kabbalista mese szerint egy tanuló azt kérte mesterétől, avassa be az univerzum rejtelmeibe és az élet értelmébe annyi idő alatt, míg képes féllábon állni. Az idős mester mosolyogva így szólt. "Szeresd a szomszédod, ahogy önmagad szereted. A többi csak ennek a fejtegetése. Most menj és tanulj."

 

A kabballa nem vallás, nem szekta, még csak nem is divat. A kabbala nem más, mint a lélek használati utasítása, kiterített tervrajza, amelyet követve a mindennapi nehézségek áldozataiból a saját sorsunk irányítóivá válhatunk. A kabbalista bölcsek már évezredek óta azt tanítják, hogy minden emberi lényben ott rejlik a hatalmasság lehetősége, az ösvény követője ugyanis nem elégszik meg azzal, hogy kissé spirituális legyen, vagy hogy magyarázat nélkül hódoljon be különféle parancsolatoknak. A cél nem más, mint hogy beteljesítsük küldetésünket, és a hibáinkat, ösztönszerű, önző tetteinket kijavítva azonossá váljunk igaz természetünkkel, az isteni szikrával.

 

Sosem felejtem ez az első Shabbathot, amelyet Eitan Yardenivel, a Központ egyik legismertebb, legtekintélyesebb tanárával tölthettem. Ő az, akinek a neve nem csak a kabbalisták, hanem a popkult rajongói számára is ismerősen csenghet, Madonna személyes tanáraként rengeteg magazinban és filmben tűnt már fel. A kérdésre, hogy olyan hírességek, mint a Nagyasszony, Ashton Kutcher, vagy Donna Karen – akiknek látszólag mindenük megvan – miért fordulnak a kabbala felé, így válaszol: „Mikor a materiális világban mindent elértél, akkor a legüresebb az életed." A kabbala szerint a világunk két részre osztható: csupán 1% képezi a kézzel fogható valóságot, és 99% a spirituális létet. Az 1%-ban rövid idő alatt kielégíthetjük az igényeinket: befalhatunk egy bazinagy hamburgert, felszedhetünk egy vadidegent a klubban, vagy ledönthetünk egy üveg vodkát, ez ezek azonban csak rövid ideig tartó, átmeneti boldogságot jelentenek. A 99%-ban sokkal nehezebb eredményeket elérni, ám a boldogság tartóssá, sőt, ha keményen dolgozunk, állandóvá válik.

 

"Az életünknek arról kellene szólnia, hogy alakítjuk, formáljuk önmagunkat. Túl sokat foglalkozunk azzal, hogy megtaláljuk a tökéletesen hozzánk illő párt, a leghűségesebb barátokat, pedig semmi más dolgunk nem lenne, mint elfogadni őket olyannak, amilyenek" – mondja Eitan. "Ha másokat hibáztatunk, vagy panaszkodunk rájuk, ahelyett, hogy észrevennénk: ismét a saját önzésünk áldozatai lettünk, a világ legnépesebb csoportjához csatlakozunk: a Vesztesek Klubjához. Ha megpróbálunk keresztülmenni egy sötét szobán, állandóan nekiütközünk majd valaminek- a legtöbb ember így éli az életét. Pedig mennyivel egyszerűbb volna eloszlatni a sötétséget. A Nyertesek Klubjában senki nem okolja a másikat, és sosem panaszkodik." Ebben a csoportban mindenki tudja, hogy bármire vágyunk is – egy menőbb autóra, több szalonnára az omlettünkbe, vagy egy bordás hasú szexistenre, valójában a spirituális Fényt hiányoljuk az életünkből.

 

Bár nekem még egészen Londonig, majd Tel Avivig kellett utaznom, hogy elkötelezetten tudjam tanulmányozni a "lélek technológiáját", egy év alatt sok minden történt: felépítettük a hivatalos magyar honlapot(www.kabbalahungary.net), a Központ könyvei ma már magyarul is elérhetők, és egy ezerötszáz fős tanulócsoport tagjai kapják meg Yehuda Berg "napi kabbalista útravalóit", amelyeket én fordítok. Bármilyen témáról írok is, bármelyik magazinnak, kimondva-kimondatlanul mindig áthatja az a szellemiség, ami a kabbalán keresztül érkezett az életembe. A Kabbala Központ első magyarul is oktató tanára, Fogl Hanna azt szokta mondani: "Te vagy a mag. A kabbala tanulóiként mindannyian elnyertük az érdemet, hogy megteremtsük a valóságot, amely elhozza a változást az országunkba. Az átalakulást, mely a mindenki egyért elvén eltávolítja a káoszt az egész világról." Nagyon izgalmas feladat segíteni, hogy másoknak is megváltozhasson az élete. Ugyanakkor kínosan figyelek, hogy ne erőltessem a spirituális tanokat, ahogy a vegetáriánus étkezést sem. Nem akarok hittérítő, vagy pökhendi nagyokos lenni, hisz nekem is azért adhatott sokat a Kabbala, mert nem ezo-halandzsa, vagydogmák hosszú listája.

 

kristof1.jpg

 

Van egy héber kifejezés – a Tikkun -, amely szó szerint javítást jelent. A kabbala tanai szerint azért jöttünk a

Földre, hogy a számtalan korábbi életünk során felhalmozott rossz karmát kiegyenlítsük, és ha ezt nem tesszük meg a mostani életünk során, újra és újra visszatérünk egészen addig, míg a Tikkun megvalósul. Az emberek nagyja a saját önzése által teremtett cellában él, és csak mikor halálosan szenved, akkor akar tenni valamit ez ellen… aztán végül mégsem tesz. Olyan világban élünk, ahol önsegítő tanfolyamok és önyvek százezrei keresik a választ a "hogyan" kérdésre. A Kabbala Központ magyyar nyelvű kurzusaival a gyökerekig ásunk le, és azt tanítjuk meg: "miért?" Egyszerűen és tisztán vázoljuk fel azokat az aranyszabályokkal, melyeknek betartásával bárki kiteljesítheti önmagát, és megtanulhatja, hogyan éljen úgy, hogy a léte  beragyogja a saját, és a környezete életét is. A következő alőadás pedig – amelyet saját, személyes tanárom, David Zakin tart majd – a Nyugati téri Alexandra köyvesház pódiumán várja majd azokat, akiket érdekel a Csodatétel Tudománya. Az este házigazdájaként nagy szeretettel várlak Téged is. Írd be a noteszodba: 15-e, csütörtök, este 6 óra. A belépés ingyenes, de a tanulócsoportunkat, és jótékonysági szervezeteinket támogató adományt köszönettel fogadunk.

 

Forrás: talpigno.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr853481325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása