Bővíti azon emberi jogok körét az Egyesült Államok, amik támogatásáért aktívabban lép fel a nemzetközi színtéren. Hillary Clinton külügyminiszter egy olyan genfi konferencián állt ki a melegek jogaiért, amin több olyan állam képviselője is részt vett, ahol büntetik a szexuális másságot.

“Nem szabad bűnnek lennie, ha valaki meleg” – mondta Hillary Clinton kedden. felhívta rá a figyelmet, hogy a melegek jogai az emberi jogok része, és, hogy egy ország vallási és kulturális tradíciói nem jelenthetnek alapot a diszkriminációra.

A Barack Obama elnökhöz visszavezethető kezdeményezés nem egyedi lépés. A nemek közötti egyenlőség elősegítését és az etnikai erőszak felszámolását, már így is aktívan támogatja az amerikai kormányzat – írta meg a BBC.

A témában kiadott hivatalos washingtoni memorandum nem helyez kilátásba szankciókat a homoszexuálisok, leszbikusok és transzszexuálisok jogait sértő államokkal szemben, de lehetőséget ad rá, hogy kormányzati intézmények segélyeket csoportosítsanak át, vagy függesszenek fel.

Sokan megkérdőjelezik, hogy milyen szándékok állnak a mostani döntés mögött. Bár Obama elnök elkötelezettsége az emberi jogok iránt tény, rámutattak, hogy ez a kezdeményezés nagyot lendíthet a népszerűségén a meleg szavazói csoportok között, akik nagyban segíthetik 2012-es választási kampányát.

Rick Perry Texas kormányzója és Obama jövő évi lehetséges ellenfele máris felhívta rá a figyelmet, hogy a változtatás nem szolgálja Amerika érdekeit, és nem kellene összekeverni azt, hogy egy eszmét Amerika eltűr, vagy aktívan támogat.

A republikánus kritikának annyiban mindenképp igaza van, hogy a Obama kezdeményezése megnehezítheti a kapcsolatot több állammal, például Szaúd-Arábiával ás Afganisztánnal, amik szövetségeseknek számítanak, de akár számos afrikai országgal is, ahol még mindig törvényben büntetik a homoszexualitást.

Forrás: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr323449888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása