Mikropénisz

2011.12.10. 18:00

Szomorú hír, hogy vannak, akik átlagon aluli péniszmérettel jönnek a világra, de megnyugtató, hogy világviszonylatban ez a férfitársadalomnak alig öt tized százalékát érinti.

A mikropénisz (mikrofallusz) olyan átlagon aluli méretet jelöl, ami már születéskor látványosan kisebb, mint a megszokott, és felnőtt korban is a normál méretenek alig fele. A mikropénisz kialakulására számos magyarázat létezik. A magzat fejlődésekor nagyon sokáig nem lehet megmondani, hogy női vagy férfi nemi szervek fejlődnek majd ki a későbbiekben. Tény azonban, hogy ugyanabból a szövetből alakul ki a csikló, mint a hímvessző, és ugyanabból a szövetből fejlődik ki a herezacskó, mint a szeméremajkak.

A folyamat azonban annyira komplex és annyira bonyolult, hogy néha bizony hiba csúszik a rendszerbe, és a nemi szerv kifejlődése rendellenesen megy végbe. Sokszor a nem elegendő tesztoszteron okozza a problémát, de előfordul, hogy a magzatnál elkezdenek kialakulni a férfi nemiszervek, de a gyermek a továbbiakban nem reagál a tesztoszteronra (férfi hormon), így megreked a fejlődés. Előfordul azonban, hogy genetikailag öröklődik a baj, vagy különféle tünetcsoportok (Klinefelter Szindróma, Turner Szindróma, Down Kór) felelősek a mikropénisz kialakulásáért.

20061103mikropeni.jpg

Mit tehetünk?

Fontos, hogy a szülő utánajárjon a problémának, és kérje ki gyermekorvos, urulógus, endokrinológus és genetikus kutatók véleményét, hogy közvetlenül a szülés után a gyermek neme még megváltoztatható-e. Amennyiben a mikropénisz hormonális okokból kifolyólag alakult ki, úgy speciális tesztoszteron kezeléssel még elérheti a hímvessző a normál méretet. Műtéti beavatkozással, ileltve gyógyszeres kezeléssel is érhető el siker. Felhívjuk férfi olvasóink figyelmét, hogy rendkívül ritka jelenségről beszélünk!

Forrás: tabu.origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr843435697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása