2011.08.01 Az azonos neműek jogairól kezdődött koalíciós vita hétfőn Németországban. Azt próbálják eldönteni a politikusok, hogy tegyenek-e továbbra is különbséget a hagyományos házasság és a bejegyzett partneri viszony között, vagy sem.

Németországban pontosan tíz éve, 2001. augusztus 1-jén lépett életbe az azonos neműek házasságkötését, hivatalos elnevezéssel a bejegyzett partneri viszonyt engedélyező törvény. A hamburgi Kai Wendel és Kai Eckstein kereken egy évtizeddel ezelőtt kelhetett egybe, két héttel azután, hogy az alkotmánybíróság szentesítette az erre vonatkozó törvényt.

021.JPG

Az azonos neműek számára a szóban forgó törvény széles körű jogokat biztosít, bírálói szerint azonban még mindig nem illetik meg őket ugyanazok a jogok, amelyeket a különneműek élveznek. Ebből kiindulva a tízéves évforduló előestéjén Sabine Leutheusser-Schnarrenberger liberális igazságügyi miniszter törvénytervezetet terjesztett elő, amelyben mindenekelőtt azt sürgette, hogy a bejegyzett partneri viszonyt létesítők a házasságban élő különneműekkel azonos bánásmódban részesüljenek.

A koalíciós partner konzervatívok azonban hétfőn elutasították ezt. Günter Krings, a CDU Bundestag-beli frakciójának helyettes vezetője egy nyilatkozatban kizárta ezt, azt hangoztatva, hogy a tervezetben foglaltak minden alapot nélkülöznek. A konzervatívok álláspontját megfogalmazva Krings úgy vélte, hogy van különbség a házasság és a bejegyzett partneri viszony között. Ennek - mint fogalmazott - a törvényekben is tükröződnie kell.

Stefan Müller ugyancsak kizárta a bejegyzett partneri viszony reformját. A konzervatív pártok nem fogják azonos módon kezelni azt, ami nem azonos - hangoztatta Müller, hozzátéve, hogy az államnak különleges módon kell védenie a férfi és a nő közötti házasságot, valamint a családot.

A bejegyzett partneri viszonyt annak idején az akkori szociáldemokrata-zöld kormány határozta el. A homoszexuális, illetve leszbikus párok számára ezáltal lehetővé vált, hogy az anyakönyvi hivatal előtt örök hűséget esküdjenek egymásnak. Jogi tekintetben azonban ez a viszony nem azonos értékű a férfi-nő házassággal. Az azonos neműek például gyermeket nem adoptálhatnak, és az adózás területén is más bánásmódban részesülnek, mint a különneműek.

Az érintettek régóta tiltakoznak ez ellen, élvezve a liberális Szabad Demokrata Párt, valamint az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek támogatását. Az "úttörő" Kai Wendel és Kai Eckstein egy hétfői interjúban sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy noha kötelezettségeik azonosak a különneműekével, a jogok terén már elmaradásban vannak.

Forrás: MTI

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr673397465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása