Mostantól adhat vért az a meleg, akinek egy évig nem volt szexuális kapcsolata. Nálunk az orvos dönt, hogy a homoszexuális férfiak közül ki számít veszélyeztetettnek.

Lazítottak a véradás szabályain Nagy-Britanniában, ahol eddig egyáltalán nem adhattak vért homoszexuálisok, írta a Guardian. A megkötést még a nyolcvanas évek AIDS-pánikja idején tették, mivel a betegséget a meleg közösséggel azonosították. A homoszexuálisok ugyanabba a kategóriába kerültek, mint az intravénás droghasználók vagy szexmunkások. A szigorú tiltás a véradással foglalkozó angol szervezet, a Sabto szerint ugyanakkor már nem indokolt.

A november 7-én életbe lépő enyhítés mindazonáltal így is ellentmondásos marad: az ország egészségügyi minisztere által jóváhagyott szabályozás szerint mostantól azok a melegek adhatnak vért, akik az utóbbi egy évben nem létesítettek szexuális kapcsolatot másik férfival.

A melegjogi szervezetek üdvözölték a lazítást, de megemlítették, hogy a nemi kapcsolat egyéves limitje így is túlzó és nehezen igazolható.

A promiszkuitás lehet probléma

A véradás szabályai Magyarországon kevésbé kirekesztők. A véradásra jelentkezőnek egy kérdőívet kell kitölteni, amely rákérdez többek közt arra is: Volt-e fertőzés átvitele szempontjából kockázatos nemi kapcsolata? A mellékelt tájékoztató szerint ezek közé kell sorolni a férfiak közötti nemi kapcsolatot is.

A Vöröskeresztnél elmondták, hogy pozitív válasz esetén sem automatikus az elutasítás, a döntés a véradást vezető orvostól függ. A Vöröskereszt illetékese úgy vélte, ha nincs szó gyakori partnerváltogatásról, akkor a véradásnak nincs akadálya.

Magyarországon a börtönökben nem engedik a véradást, de ezt a szabályt is az EU-szabályok miatt léptették életbe.

Az ok, hogy a tapasztalatok szerint a börtönökben nagyobb a hepatitiszfertőzés, és így sok vért kell megsemmisíteni. Nem tartják továbbá biztosíthatónak, hogy a rabok saját elhatározásukból vesznek részt véradásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr383394460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

individualidentity 2011.12.15. 16:35:19

A Vöröskeresztnél politikailag nagyon korrekt állást foglaltak a kérdésben, miszerint a véradásból való kizásárs nem automatikus. A valóság ennél árnyaltabb.
Gondolom, a szerző még nem próbált vért adni vállalva melegségét.
Továbbá, attól, hogy az orvos belátására van bízva az előtte ülő meleg kockázatosságának eldöntése, a rendszer nem lesz kevésbé kirekesztő. Lehet, hogy a szabályozás lazábbnak tűnik, de ettől még nem lesz kevesebb homofób orvos, aki csuklóból elhajt a búsba!
Egyébként, miután elküldtek, próbáltam a neten megtalálni a cikkbe belinkelt kérdőívet és tájékoztatót. Lehetetlen.
A véradásról szóló kapmányszövegek sehol nem említik, hogy melegektől köszi nem kérünk vért.
Nem hiszem, hogy én voltam az egyetlen meleg, aki jóhiszeműen esett pofára, mikor az orvos közölte vele, hogy veszélyesnek találja az életvitelét!

hannibal007 2011.12.22. 09:14:50

@individualidentity: Én Bécsben akartam vérplazmát adni.
A kérdőíven csak annyit kérdeztek, hogy volt e szexuális kapcsolatom azonos neművel. Én meg beírtam, hogy "Igen".
És amikor megkérdezték, hogy meleg vagyok, akkor elmagyarázták, hogy ott viszont állítólag a törvények nem engedik meg.
Aranyosak voltak, mert elmagyarázták, hogy ők sem értik, hogy miért rosszabb egy meleg férfi, mint egy partnereit rendszeresen cserégető heteró.
süti beállítások módosítása