Greenwich Village egy nagyon frankó városnegyed Alsó-Manhattanban. Talán a legkülöncebb, legliberálisabb és leghangulatosabb hely egész New Yorkban. Olyan, ahová az ember még egy hozzánk hasonlóan heteroszexuális is kiszakadni, harmóniát keresni jár.

Az én elképzeléseim szerint egy ideális városban az utcák tiszták, a virágok gondozottak és teli van velük minden ablak és kirakat, az emberek mosolyognak, még akkor is, ha éppen a kutyájuk piszkát passzírozzák a szarótáskába, de ami a legfontosabb: nem ítélnek el senkit a világnézete és a nemi beállítottsága miatt – Greenwich Village ilyen.

Ez a városnegyed mindig is különcségéről volt ismert. A hollandok érkezése előtt a terület mocsár volt, a telepesek alakították legelővé. Miután angol kézre került, a sziget gyors fejlődésnek indult, ez a terület azonban nagyon sokáig külön településként működött tovább és kimaradt a déli nyüzsgésből. 1811-ben egy nagy városrendezési tervet hagytak jóvá, amely egész Manhattanra sakktáblaszerű elrendezést írt elő. Greenwich Village volt az egyetlen, amely ebből kimaradt, és ennek hatása ma nagyon szembetűnő: az itteni utcák keskenyek, olykor érdekes szögben kanyarodnak, és Manhattan többi részétől eltérően itt nem számozzák, hanem névvel látják el őket .

Kicsit mindig kilógott a sorból, és talán ennek eredménye az, hogy a huszadik században több haladó mozgalom indult útjára innen. A homoszexualitás elfogadásában például óriási szerepet játszott az 1969-es Stonewall Inn-lázadás. A Stonewall egy szórakozóhely a Greenwich Village meleg főutcájaként is ismert Christopher Streeten. A 60-as években megszokott volt a homoszexuálisok által működtett bárok elleni agresszív rendőri razzia és egy ilyen alkalommal a Stonewall elé erőszakkal kitaszított vendégek ellenálltak a hatóságok kegyetlen fellépésének. A razzia ideje alatt hatalmasa dagadt a tömeg, a közeli háztömbökben ugyanis javarészt melegek lakták és rengetegen özönlöttek ki az eseményre. Az összecsapások olyannyira elfajultak, hogy a hatóságok a Tactical Patrol Force-t, a vietnámi háború elleni tüntetések leverésére kiképzett rohamrendőrséget is a helyszínre küldték. A tömeg kövekkel és üvegekkel vette fel a harcot a gumibotot használó rendőrök ellen és az erőszak csak hajnalra hagyott alább. A következő öt napban még voltak kisebb összetűzések, de a június 27-i estéhez hasonló szintű balhé nem ismétlődött meg.

A Stonewall Inn-lázadás hatására hamarosan létrejött a Gay Liberation Front, amely teljes jogegyenlőséget követelt a homoszexuálisoknak. A mozgalom átterjedt Kanadába, Európába és Ausztráliába is, a lázadás egyéves évfordulóján pedig megtartották a világ első melegfelvonulását itt, New Yorkban.

Fél év telt el azóta, hogy Greenwich-ben jártunk, de még mindig öröm felidézni minden percét annak a napnak. Mindössze két pont volt a listánkon innen, amit meg akartunk nézni, de aztán valahogy itt ragadtunk. Ez a két pont a Google új székháza és a Jóbarátok című sorozatból ismert lakóház volt, nekünk azonban csak előbbit sikerült megtalálnunk.

Rengeteg élmény ért még itt sétáltunk. Először arra kaptuk fel a fejünket, amikor egy chopperes felemelt kézzel, kinyújtott középső újjal gurult végig a zsúfolt korzó mellett – belőle ezt váltja ki a városnegyed hangulata. Szinte minden étterem, szórakozóhely, konditerem és bolt ajtaja mellett lóg egy szivárvány zászló az LMBT-közösség egyik legjelentősebb szimbóluma és ettől a sok színtől olyan érzésünk lett, mintha Mika vagy Katy Perry egyik videoklipjébe csöppentünk volna.

A srácok itt szinte kivétel nélkül sportosak, jólápoltak, és messziről lerí róluk egy enyhe femininitás. Nagyon jókedvű és életvidám része ez a városnak, érezni rajta, hogy az itt lakók boldogak.

Mi amúgy teljesen véletlenül épp a melegfelvonulás napját kaptuk el, ám ebből csak annyit éreztünk, hogy egy sugárutat lezártak, és azt, hogy megszaporodtak az utcai árusok. Itt nem voltak ellentüntetők, senki sem ordította véres torokkal, hogy mocskos buzik. Nem volt összecsapás se, mert azon itt már negyven éve túl vannak és tudják, hogy semmi értelme háborúzni nézetkülönbségek miatt.

Szuper egy nap volt, talán a legjobb kint létünk alatt. Ha New Yorkban jársz, semmiképp ne hagyd ki a célpontok közül biztos, hogy nem bánod majd meg.

----------------------------------------------------------------------

A cikket az 548oranewyorkban.blog.hu-n találtam.

Amit én imádtam ebben a cikkben, az a blog írójának a véleménye. Egyszerűen leírja, hogy ő mit tapasztalt egy ilyen helyen, ahova ezek után én is mindenképpen szeretnék majd egyszer ellátogatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr13394321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pakos · http://iranynewyork.hu 2012.01.17. 00:12:33

Köszönjük a megjelenítést, és a véleményt! :)
süti beállítások módosítása