1997 júliusában bejárta a világsajtót a hír: a jól ismert divattervezőt, Gianni Versacét meggyilkolta egy luxusprostitált. A legtöbb hétköznapi ember talán ekkor hallott először arról, hogy férfiprostituáltak is vannak, holott ez a szakma is olyan "ősi", mint a nők által nyújtott testi szolgáltatások.

Mint lathattuk, a görögök elismertek a homoszexualitast, de a leneztek a ferfiprostituciot, s mig egy kvalifikalt nöi prostitualt (hetaira) a felsö körökbe is felemelkedhetett, a " prostituciora vetemedö szabad születesü ifjut kizartak az allampolgari jogok gyakorlasabol, nem szolalhatott fel a nepgyülesen, nem viselhetett semmifele hivatalt, nem tehetett be a labat szentelyekbe, s ha a törvenyt megszegte, eletevel lakolt" (138) Szolon ova intett a ferfi prostitualtaktol, mert ugy velekedett, hogy aki a testet penzert arulja, az a hazat is kepes a penzert felaldozni. Megis egyes ferfiak (fökent idegenek es nem atheni polgarok) örömfiukent tevekenykedtek, ami nem azonos a mar emlitett erasztesz-eromenesz kapcsolattal. Kr.e. 346-ban peldaul Timarkhosz atheni politikust - aki fiatalon allitolag kivetelesen jokepü volt - azzal az indokkal helyeztek vad ala, hogy fiatalkoraban ferfiprostituciora adta magat. Vadloja szerint felserdülven egy orvos mellett töltötte napjait, de csak azert, hogy homoszexualis szokasokat ismerjen meg. Kesöbb egy bizonyos Miszgolasz nevü polgar hazavitte az ifjut, hogy vele lakjon, amiert elöre fizetett neki. Timarkhosz kesöbb elhagyta a ferfit, azert, hogy 

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr94784302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása