Egy homoszexuális Bundesliga-játékos adott név nélküli interjút a Fluter című magazinnak , amelyet a német Politikai Képzési Központ jelentet meg. Az interjú elején a riporter azt kérdezi a labdarúgótól, aki épp az egyik német közszolgálati csatorna műsorából érkezett a találkozóra, hogy mi lett volna, ha ott rákérdeznek a homoszexualitására. A focista azt felelte, természetesen letagadta volna.

Németországban nyíltan vállalta már homoszexualitását a külügyminiszter, Berlin polgármestere és számos tévés személyiség is, a futball azonban ott is nagyon más világ. A sztereotípiák szerint a focisták férfiasak, agresszíven küzdenek és milliók példaképei. Ha valaki coming outolna, a focista szerint a szurkolók jelentős részét arról kellene majd győzködni, hogy a melegek is normális emberek és ők is rendesen játszanak. Ezt elképzelhetetlennek tartja a labdarúgó, már csak ezért is, mert számára is rendkívül fontos hajtóerőt jelent a pályán a szurkolók önzetlen biztatása.

Még ha a szurkolók el is fogadnák ezt, a médiától sokkal jobban tart a rejtőzködő Bundesliga-játékos. Mint mondta, nem szeretne emiatt újságok címoldalán szerepelni, és azt olvasni, vajon mit csinál a partnerével az ágyban, és már régen nem lenne fontos legfontosabb szenvedélye, a labdarúgás. „Nincs jó megoldás: vagy megjelenek a barátommal egy nyilvános eseményen és akkor három héten át darabokra szed a média, vagy inkább óvom a magánéletemet és hazudok".

Pályája kezdetén még viccesnek találta, hogy kettős életet él: a pályán ő a férfias focista, közben folyamatosan meg kellett tagadnia igazi önmagát. Mostanra viszont már úgy látja, nem biztos, hogy ezt a belső feszültséget hosszabb távon el tudja viselni és karrierje végéig képes lesz fenntartani a látszatot.

Saját bevallása szerint jelenleg nincs állandó partnere. Korábban volt barátja, de a hónapokon át tartó bujkálás felemésztette a kapcsolatot. Nyilvános eseményeken általában nővel jelenik meg, de külön hangsúlyozta, hogy ezért soha nem kellett fizetnie.

Állítása szerint a Bundesligában több meleg játékos is van, akik hasonló rejtőzködő életet élnek. A csapatban tudják róla, hogy a férfiakhoz vonzódik, de emiatt soha semmilyen problémája nem volt, és ez nem is igazán téma az edzések közben. A csapattársai nőiről általában az újságokban lehet olvasni, ezért persze néha őt is megkérdezik az öltözőben, hogy kivel jár. Ha nagy ritkán szóba kerül ez a téma, amúgy a többiek inkább „technikai jellegű kérdéseket" tesznek fel, mondta nevetve. Néhány helyzetben persze, például tusolás közben előfordul, hogy a szituáció mindkét fél számára kellemetlen, mondta a játékos, de ő nem vonzódik a csapattársaihoz, és a többiek sem csinálnak ügyet ebből.

A focista a név nélküli interjút azért vállalta, hogy megtegye az első lépést, és magát is próbára tegye, de ezzel nem akarja hasonló lépésre kényszeríteni a többi meleg játékostársát. Mint mondta, talán akkor lenne hatásos a fellépés, ha több játékos egyszerre állna ki a nyilvánosság elé, de erre nem sok esély van jelenleg. Egy év múlva újra szeretne erről beszélni és akkor talán a nevét is közzéteszi, álma pedig az, hogy ha egyszer lesz komoly barátja, vele nyugodtan elmehessen egy étterembe.

Forrás: sportgeza.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr654782912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása