New Yorkban megnyílt az Egyesült Államok első szociális központja homoszexuálisok részére: az intézkedés célja az idős korára magára maradó és elszigetelődő lakossági réteg megsegítése.

 

A SAGE központ Manhattan szívében, Chelsea negyedben nyílt meg néhány napja a polgármesteri hivatal és az azonos nevű, a meleg nyugdíjasok életkörülményeinek javításával foglalkozó szervezet közötti megállapodás eredményeképpen. „Úgy gondoljuk, ez az első leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat és transzszexuálisokat befogadó ilyen központ” – mondta Christopher Miller, a New York-i városháza idősügyi osztályának szóvivője.

Ez nem nyugdíjasház, sem pedig speciális egészségügyi intézmény. Találkozó- és szórakozóhely hatvan év felettieknek. Az otthon, amely egy toronyház 15. emeletén található, művészeti és kulturális tevékenységeket, étkezést, egészségügyi szolgáltatásokat kínál – tette hozzá. Az 1978-ban alapított, tizenöt szövetségi államban működő SAGE-szervezet szerint az otthon célja, hogy a homoszexuálisok, biszexuálisok és transzszexuálisok „egészségesen, pénzügyi biztonságban, a közösség erőteljes támogatásával töltsék el öregkorukat”.

A polgármesteri hivatal szerint az Egyesült Államokban New Yorkban él a legtöbb homoszexuális, illetve biszexuális. A lakosságnak ez a rétege gyakran „nem érzi jól magát a hagyományos szociális otthonokban”. A diszkriminációtól való félelem visszatartja őket attól, hogy – akár orvosi – segítséget kérjenek, az elszigeteltségüknek nagy hatása van az egészségükre és a közérzetükre is. A homoszexuálisok esetében statisztikailag kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy öreg korukra magukra maradnak, és négyszer annyi annak, hogy gyermekek nélkül maradnak, mint a heteroszexuálisoknál – mutatott rá a SAGE.

Forrás: mno.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr94311562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása