Nem mindennapi jelenség, ha a férfi pénisze izgalmi állapotban különleges deformációt mutat. A jelenség durva szex hatására is kialakulhat.

Olvasói levelekben sokan érdeklődnek a rendellenes hímvessző alakját illetően és kérdőjelezik meg saját péniszük tökéletességét. Az egészséges és kifejlett merev hímvessző mérete változatos képet mutat, és nem lehet pontos - és főleg tökéletes - méretről és formáról beszélni. Néhány pénisz izgalmi állapotban finom ívben lefelé hajlik, néhány egyenesen előre mutat, és akad olyan is, ami felfelé, a pocak irányába kanyarodik. Ezek a formák teljesen egészségesek és normálisak, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy közösülés során befolyásolják a behatolási szöget.

A különböző péniszdeformációk vagy a férfival született adottság, vagy a későbbiekben alakulnak ki. Előbbi esetben általában egy lefelé ívelő, állandó görbületről van szó, és általában a húgycső nyílása is a megszokottól eltérő helyen - legtöbbször a makk vagy a hímvessző alsó részén - található. Ez a fajta péniszdeformáció a húgycső, az azt övező területek vagy a pénisz bőr alatti részének fejlődésekor alakulhat ki.

A deformáció másik formáját - XVI. Lajos orvosa, Francois de la Peyronie után, aki elsőként írt a jelenségről -, Peyronie-zavarként (vagy Induratio penis plasticaként) ismeri az orvostudomány, amikor elhajlás, zsugorodás vagy behúzódás lép fel.

A péniszen hosszában három olyan barlangos testből álló kamra fut - kettő a hímvessző felső részén, egy pedig az alsón -, melyek izgalom hatására megnyúlnak, és vérrel telítődnek. Ezeket a kamrákat szálas és elasztikus szövetek fedik. A deformáció akkor alakul ki, amikor valamelyik kamrát borító szöveten hegek alakulnak ki, és így a kamra nem tud teljes mértékben megnyúlni. Példának okáért, ha a kamrát borító szöveteten a heg a jobb oldalon alakul ki, akkor a hímvessző jobbra fog görbülni. Ez a szöveti elváltozás a legtöbb férfi esetében valamilyen mikrotraumának köszönhető, mint amilyen például a túlzott szexuális közösülés vagy kisebb baleset.

A Peyronie-zavar kezdeti fázisában a férfi fájdalmas erekciókat él át, a kamrát borító szöveten pedig apró csomócskák lesznek kitapinthatóak, merev állapotban pedig erősen deformált alakot ölt a hímvessző. A későbbiekben, amikor a heg megérik, elmúlik az erekcióval járó fájdalom, de a deformáció továbbra is fennmarad, és néha erekciós zavar is felléphet.

A szöveti elváltozás a korai fázisban gyógyszeresen kezelhető, a későbbiekben azonban csak akkor javasolt a beavatkozás, ha a deformáció teljesen ellehetetleníti a közösülést, vagy erekciós zavart okoz. Ilyen esetekben műtéti beavatkozásra kerül sor, és az elváltozással ellentétes oldalon speciális öltésekkel egyenesítik ki a hímvesszőt. Ez a fajta beavatkozás a hímvesszőt megrövidíti, ennek elkerülése érdekében kifejlesztettek hát egy másik technikát is, amikor is eret vagy egy felfújható protézist ültetnek be a péniszbe.

Nem kell azonban megijjedni, és túl kritikusan szemlélni saját hímvesszőnket, óvatos becslések szerint ugyanis a férfiak csupán 0,15%-át érintik hasonló problémák.

Forrás: tabu.origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr663435712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása