Nepáli meleg aktivisták azt remélik, hogy idén közel 200 ezer meleg turistát láthat vendégül a himalájai ország, miután kormányzati szinten született döntés a turizmus és ezen belül a melegturizmus népszerűsítésére. Az ország azon kevés ázsiai állam közé tartozik, ahol kiterjedt jogokkal rendelkeznek a melegek. Az a cél, hogy 2011-ben 1 millió külföldi látogató érkezzen az országba.

Nepál fokozatosan azon dél-ázsiai országok közé emelkedik, ahol a legkönnyebben iktatták törvénybe a melegek jogait, ezért most az aktivisták és az idegenforgalomban dolgozók azt remélik, hogy az ország végre profitálhat a nemzetközi melegturizmusból. A meleg turistáknak már eddig is több programot kínálnak a helyi utazásszervezők. Népszerűek például az esküvők vagy a nászutak a Mount Everest alaptáborában.

006.jpg

Nepál minden turista számára jó hely, de a szomszédos országokhoz képest nálunk barátságosabbak a helyiek a melegekkel - mondta a The Independent című lapnak Sunil Babu Pant, az ország első parlamenti képviselője, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. A képviselő szerint az országnak két fontos húzóágazata van, a vízenergia és a turizmus. Az előbbivel az a probléma, hogy egy-egy beruházást hosszas politikai viták kísérnek, míg a turizmus esetében minden párt egyetért. A melegturizmus hatalmas lehetőség Nepálnak, és mi szeretnénk profitálni belőle. Úgy gondoljuk, hogy 2011-ben reális esély van mintegy 200 ezer meleg turista fogadására - tette hozzá.

2008-ban, amikor az ország hivatalosan köztársaság lett, Nepálban a dél-ázsiai országok közül elsőként eltörölték a homoszexuálisokat diszkrimináló törvényeket, s a lépéstől sokan remélték, hogy ennek hatására megindulnak a meleg turisták Nepálba. Azóta engedélyezett az azonos neműek közötti házasság, a melegek és leszbikusok jogegyenlőségét pedig a legfelsőbb bíróság indítványozta. Ennél is meglepőbb, hogy az országban létezik úgynevezett harmadik nembeliek számára kiállított személyigazolvány a transszexuálisoknak.

Sunil Sabu Pant, aki egyébként az Egyesült Nepáli Kommunista Párt tagja azon túl, hogy az ország első melegjogi szervezete, a Blue Diamond vezetője, személyesen is érdekelt a melegturizmus felvirágzásában. Az ő tulajdonában van ugyanis az ország első, kifejezetten meleg ügyfélkört megcélzó utazási irodája, a Pink Mountain Tours and Travel. A tulajdonos szerint a környező nagy országokban, Indiában és Kínában hatalmas lehetőségek kínálkoznak cége számára. A melegturizmus 100 milliárd dolláros üzlet világszerte.

007.jpg

Nepálról mostanában nem éppen biztonságos ország benyomását kelti a turistákban. Az ország még mindig a maoisták és a királyhoz hű kormányerők évtizedes csatározásainak nyomait próbálja leküzdeni. A támadásokban és harcokban közel 16 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ 2007-ben missziót állított fel az ellenségeskedés megszüntetése érdekében, s bár a megállapodás néhány napon belül megszülethet, elemzők szerint a parlamenti helyekkel is rendelkező maoisták még komoly akadályt jelenthetnek a stabilizáció felé vezető úton.

Az országban több mint hat hónapig nem volt hivatalosan működő kormány, és 16 alkalommal szavaztak sikertelenül parlamentben a miniszterelnök személyéről. Az új alkotmány kidolgozása is szünetel. Tíz évvel ezelőtt, az ellenségeskedés tetőpontján sok turistát elriasztottak az események, de 2010-ben már 500 ezer látogató érkezett az országba, akik 370 millió dollárral gazdagították a költségvetést. A hivatalos szervek szerint ez a szám idén megduplázható a meleg turisták segítségével. Ők sokat költenek, és ebben az országban olyan turistákra van szükség, akik ezt teszik - mondta a Washington Postnak Kishore Thapa, idegenforgalmi miniszter.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr833394342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása