Amikor Madonna és Britney Spears csókot vált a képernyőn, vagy Jim Carrey és Ewan McGregor szerelmeskednek a filmvásznon, ma is sokan összecsapják a kezüket, és dohogni kezdenek: "Mivé lett a világ!" Pedig a homoszexualitás és a művészet már Henry James, Shakespeare és Szapphó korában is kéz a kézben járt.

Mégis 1989-ig váratott magára, míg egy merész újságíró, Martin Grief összegyűjtötte az elmúlt 5000 év biszexuális legendáit, amelyben költőktől festőkön, a filmipar csillagain át a slágerlisták éllovasaiig mindenkiről kiderül, hogyan élte meg saját "másságát" egy olyan világban, ahol - csakúgy, mint ma - a legtöbben inkább kerülni kívánták a "kellemetlen" témákat. Ha áttekintünk ezeknek a hősöknek a meleg-kartonján, világossá válik, mekkora szükség van Elton Johnra és férjére, akik egy egész világ szeme láttára nevelik gyermeküket, vagy akár Adam Lambertre, aki a legifjabb genrációnak üzeni: "Merj az lenni, aki vagy, másképp boldogtalanságra vagy ítélve." Íme néhány olyan legenda, akiket megsebzett a közvélemény intoleranciája.



David Bowie

Mindannyian tudjuk, hogy David Bowie boldog házasságban él gyönyörű feleségével, Imannal, arra azonban kevesen emlékeznek, hogy 1976-ban - amikor még nem popkulturális legenda, hanem rebellis, vad punk volt a Playboy magazin nagyinterjút készített vele, melyből izgalmas dolgok derülnek ki. Amikor a riporter megkérdezte tőle, hogyan ismerkedtek meg aktuális kedvesével - az akkoriban hírhedt-híres modellel, Angela Barnettel -, Bowie így felelt: "Ugyanazzal a pasival randiztunk." A prűd amerikai közönség olyan rossznéven vette David vallomását, hogy évekre száműzték a mainstream médiából. A nyolcvanas években a Rolling Stone-nak adott interjújában ezt a coming outot élete legnagyobb hibájának könyvelte el, és máig nem szívesen beszél róla, hogy a hetvenes évek derekán így nyilatkozott: "A biszexualitásom a legjobb dolog, ami valaha történt velem."
 

Moliére

Ez a történet nem olyasmi, amit az irodalomórán tanulunk... pedig ha ott állna a tankönyvek hivatalos életrajzaiban, talán kevesebb tinédzser szenvedne annyira saját szexuális orientációjától. A francia drámaíró a negyvenes éveinek végén szeretett bele az akkor tizenöt éves Michael Baronba - egy ifjú színészbe, aki egy fiatal tehetségeknek fenntartott közösségben élt. Moliére annyira belebolondult a srácba, hogy úgy döntött, hazaköltözteti magához... egyetlen akadály a felesége volt. Amikor az asszony megelégelte a fiú és férje intim közelségét, hisztérikusan követelte, hogy Moliére válasszon közte és ifjú szeretője közt. Az író megtette... amikor három évvel később elhunyt, Michael Baron fogta a kezét.

James Dean

Szinte lehetetlen szavakba önteni, mit jelentett James Dean ikonikus státusza az ötvenes évek homoszexuális társadalmának - főként a fiatal férfiaknak. Az ifjú rebellió, az írott és iratlan szabályokat áthágó pimasz hős keserű és depressziós férfivá vált, ékesen bemutatva ezzel egész generációját: egy nemzedéket, amelynek tagjai a szabad önmegvalósítás vad álmaiba belefulladva megtanultak konszolidáltan túlélni. Életrajzírói mind egyetértenek abban, hogy Dean a hollywoodi éjszakai élet számos hírhedt szépfiúját ismerte egészen közelről, és bár sokan csak bátor kísérletezőként, mások a szexualitását is csupán használó, szégyentelen törtetőként utalnak rá, egy bizonyos: az interneten is szabadon keringő aktfotói és az Édentől keletre klasszikus gőzfürdő jelenete örökké a homoszexuálisok ikonjává emelte a színészt.

Marlon Brando

Mindenki Keresztapja azon kevés legendák közé tartozik, aki bátran vállalta, hogy a férfiak közelségét is élvezi. "Mint rengeteg férfinak, nekem is volt már homoszexuális élményem, és nincs mit szégyellnem ezen" - mondta a sajtónak. Arról azonban már nem beszélt ilyen szívesen, hogy Hollywood aranykorában minden bennfentes tudta: ő és James Dean hosszú időn át szeretők voltak. Egy legendás, kiabálós-hajigálós összeveszésről is szól a fáma, amikor is egy neves étteremben Dean féltékenységi jelenetet rendezett, mondván: Brando "fél Hollywoodnak megvolt", köztük Carry Grantnek és Montgomery Cliffnek, az Ítélet Nürnbergben Oscar-díjas sztárjának.

Leonardo DaVinci

Sokan ismerik a mókás művészettörténeti pletykát, mely szerint a Mona Lisa valójában egy fiatal fiút ábrázol, ám akár hiszünk a szóbeszédnek, akár nem, egy bizonyos: Leonardo 23 éves korában Verrochio műhelyében dolgozott, amikor megismerkedett Jacopo Saltarellivel, a tizenhét éves festőtanonccal. DaVinci jegyzeteiben "a gyönyör fiújaként" utal fiatal protezsáltjára. Amikor viszonya nyilvánosságra került, vádat emeltek ellene, majd ezt megúszván még ugyanebben az évben - 1476-ban - ismét szodómiával vádolták. A mester soha nem nősült meg, és a későbbi években is tudvalevő volt, hogy nemcsak a rajzkészség, hanem a szépség is sokat számított Leonardónak, ha tanítványokat fogadott maga mellé.

Forras: life.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr544219743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása