hebr1.jpgAz ötlet egyszerűen zseniális: a tolerancia, egymás elfogadása, a nyitottság, a másság elfogadásának a jegyében hirdetett meg szépségversenyt egy bátran vállalkozó magyar fiatalasszony. Rádi Angéla ráadásul találó nevet is választott a kezdeményezésnek: Hebron Rózsája. Tudja-e, kedves olvasó, mi fán terem Hebron Rózsája?

Először a virág névadójáról: a világ talán legrégebbi települése Hebron. A hagyomány szerint Ádám alapította ezt az ősi palesztinai helységet, napjainkban legalább 150 ezer ember szűkebb hazáját. Jeruzsálemtől mintegy harminc kilométernyire található. Hebronban élt Ábrahám a feleségével, Sárával, sírjuk is ott van egy óriási épülettömbben, a Haram el-Khalilban, miként Izsák és Jákob végső nyughelye is. Dávid király Hebront választotta birodalma székhelyéül. A Wikipédia szerint Mózes I. könyve, 23. fejezetének 2. versében olvashatunk először Hebron városáról: „Meghalt Sára Kirjat Árbában, vagyis Hebronban”. A Kirjat Árbá magyar jelentése „a négyek városa”. Ez az elnevezés onnan ered, hogy a város négy negyedre oszlik… Lakosságát, sajnos, ugyancsak megosztja az Izraelre jellemző arab/palesztin–zsidó békétlenség, háborúskodás. Ott is meg kellene rendezni a Hebron Rózsája vetélkedőt.hebr2.jpg

Hebron rózsája eredetileg a hibiszkusz, magyar nevén mályvacserje, melynek kereken 1200 faja ismeretes. Szebbnél szebb virágai miatt szerte a világon dísznövényként termesztik; a különösen szép és vonzó nőket „hibiszkusz-arcúaknak” is szokták nevezni. Hebron rózsájaként emlegetik a zsidó lányokat és asszonyokat is, minden bizonnyal szépségük okán.

Mindebből már nem nehéz levezetni a világon egyedülálló szépségverseny, a Hebron rózsája nevét. Ennyit elöljáróban, magyarázatként.

hebr3.jpgRádi Angéla ötletgazda és főszervező (civilben a Handsome Kft. ügyvezetője) mondja: „A különlegeset, az egyedit, a másság tiszteletét keressük, azt, aki született szépségével, egyediségével kivívja az emberek több ezer éve meglévő csodálatát. Mindehhez, persze, kevés a természettől ajándékba kapott szépség. Hebron heteken belül megválasztandó rózsájának irányt kell mutatnia, bátorítania a rászorulókat, támogatnia az emberiség jövőjébe vetett hitét erősítő programokat, kezdeményezéseket, olyanokért kell síkraszállnia, akiknek ilyesmire nincs lehetőségük. És meg kell mutatnia a tolerancia csodatévő erejét...”

Szokatlan hitvallás, iránykijelölés egy szépségverseny kitalálójától. Tiszteletet érdemel, és követendő.

Mielőtt a szépségverseny február 25-i középdöntőjére elutaznék a ma még népes, huszonhét tagú csapat a hajdúszoboszlói Hotel Atlantisba, a szervezők bemutatták a Hebron Rózsája címért indulókat. A vetélkedő alapelveinek megfelelően az élet, a társadalom legkülönfélébb területéről verbuválódtak: diáklányok, jogász, vendéglátásban dolgozó, családanya, sőt újságíró is. Az Infovilág tudósítójának kérdésére válaszolók egyike személyi edzőként dolgozik. Kőber Nóraelmondta: autóbalesetéből fölépülvén tapasztalta meg, mennyire fontos a tolerancia.

„Jelentkezőink származás egyáltalán nem érdekli sem a szervezőket, sem a bíráló bizottságot – mondja Rádi Angéla. – Világunk épp a sokszínűsége által szép és egyedi. Senkitől sem kérdeztük, honnan jött, keresztény-e vagy zsidó, netán muszlim, cigány vagy magyar, német, szlovák…”

Angéla megjegyzi: a verseny elvezését az édesanyja találta ki, a rendezvények kezdetét jelző szignál Gerendás Péter Liszt-díjas zeneszerző, dalszövegíró műve. Természetesen, miként minden szépségversenynek, ennek is tartozéka az indulók profi felkészítése. A színpadi mozgást Ulmann Kriszta koreográfus tanítja, a kifogástalan megjelenésről Vadász Zsuzsi stylist gondoskodik. Kulcsfontosságú személyiség, az ő dolga valamennyi részvevő számára kiválasztani a személyiségéhez, alakjához legjobban illő fellépőruhákat, a farmert, a pólót, a lábbelit, a koktél- és fürdőruhát. A Hebron Rózsája zsűrijének elnöke Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas és Érdemes Művész, a Játékszín igazgatója.

A szépségverseny középdöntője tehát mához egy hétre, február 25-én lesz Hajdúszoboszlón. Onnan 15 jelölt jut tovább az április 14-i döntőbe, amelyet az óbudai Symbolban tartanak meg.

Az Infovilág tudósítójának érdeklődésére a szervezők elmondták, hogy az erkölcsi elismerés mellett csinos anyagi tétje is van a vetélkedőnek. Hebron Rózsája négymillió, a második és harmadik helyezett (a két udvarhölgy) 2,5, illetve 1,5 millió forint értékű ajándékot kap. A rendezvény honlapján kattintással lehet szavazni a szépségverseny közönségdíjasára, aki fél millió forint értékű jutalomban részesül.

Forrás: infovilag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr784134567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása