Folyamatosan nőtt a homoszexuálisok házasságát pártoló amerikaiak tábora az elmúlt másfél évtizedben, de az ellenzők egy hajszállal még többen vannak - derül ki a Pew Research Center friss kutatásából. Jelenleg a megkérdezettek 46 százaléka ellenzi, 45 százaléka pedig megengedné a melegek legális házasságát, míg 1996-ban még 65 százalék volt ellene és csupán 27 százalék támogatta ugyanezt.

Az azonos neműek törvényes házasságának megítélésében továbbra is jelentős a különbség az 1980 előtt vagy után születettek, a republikánus és a demokrata tábor, valamint a fekete és fehér lakosság viszonylatában. Az 1980 utáni generáció körében 64 százalékos, az X-generációban 46 százalékos, míg a második világháború előtt születettek körében csupán 32 százalékos a melegházasság elfogadása. A pártolók között több a fehérbőrű (46%), mint a fekete (36%) és kevesebb a republikánus szavazó (23%), mint a független (51%), vagy a demokrata (57%).

A homoszexuálisok jogaiért küzdő amerikaiak nagy sikere, hogy a múlt héten egy kaliforniai bíróság alkotmányellenesnek ítélte azt a 2008-as referendumot, amely megtiltotta az államban a melegek házasságát. A bírák arra hivatkoztak (2-1 arányban), hogy a tiltás sérti az alkotmányt  amely mindenki számára egyenlő védelmet garantál. A melegek öröme azonban még nem lehet teljes, mert az ellenzők várhatóan a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbeznek az ügyben.

Forrás: kitekinto.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr914129168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása