A kedden benyújtott ugandai törvényjavaslat halálbüntetéssel sújtaná a többszörösen visszaeső homoszexuális bűnözőket. Egyelőre egy jogi ügyekért felelős bizottság foglalkozik a javaslattal, ám a kivizsgálást követően az várhatóan újra felkerül a parlament napirendjére, tudósít a Reuters. A nyugati világ egyértelműen elutasítja a törvénytervezet, így a javaslat elfogadása esetén Uganda azzal számolhat, hogy nyugati támogatói a segélyek leállításával adnak nyomatékot tiltakozásuknak.

A javaslat már 2009-ben is szerepelt a napirenden, a nagy nemzetközi felháborodást követően a javaslatot azonban tavaly májusban egy időre félretették, majd a kormány augusztusban végleg elvetette. Néhány parlamenti képviselő és püspökök egy kisebb csoportja állt az élére annak a kis létszámú, ám jelentős erőval bíró csoportnak, mely azóta is a törvény elfogadását szorgalmazza.

A homoszexualitás Afrika nagy részén tabunak számít, a kontinens 37 országában, köztük a „homofóbia fővárosának nevezett” Ugandában is illegális, a másságukat nyíltan felvállalókat rendre inzultus éri, fő szóvivőjüket például otthonában ölték meg.

Kitekinto.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr514105311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása