Vasárnap tartják a finnországi elnökválasztás második fordulóját, a voksoláson a konzervatív Sauli Niinistö az esélyesebb, aki az előző fordulóban a szavazatok 37 százalékát szerezte meg.

20120123-pekka-haavisto-finn-es-sauli.jpgMegkezdődött vasárnap reggel a finnországi elnökválasztás második fordulója, amelyen az első fordulóból továbbjutott két Európa-barát politikus között választhatnak a szavazásra jogosult polgárok.

A január 22-én tartott első fordulóban a konzervatív Sauli Niinistö, a legfőbb kormányzó erő, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje fölényes győzelmet aratott, vele együtt a zöldpárti Pekka Haavisto jutott be a második fordulóba. Niinistro a leadott szavazatok 37 százalékával végzett a mezőny élén, Haavisto pedig a voksok 18,8 százalékát szerezte meg. Mivel azonban egyikük sem szerzett 50 százalékot, a második fordulóban dőlhet el, hogy ki lesz Finnország új elnöke.

Az első fordulóban a választási részvétel 72,7 százalék volt, valamivel alacsonyabb a 2006-os elnökválasztás első fordulójában mért 73,9 százaléknál.

A győzelemre esélyes, 63 éves Sauli Niinistö tapasztalt politikus, a szociáldemokraták vezette koalíciós kormányban igazságügyi, majd pénzügyminiszter volt. Szigorú költségvetési politikájáról és töretlen akaratáról ismert. Az ő irányításával lett Finnország az euróövezet tagja. Választási kampányában határozottan védelmébe vette a közös európai valutát.

Pekka Haavisto először 1987-ben lett a finn parlament tagja. 53 éves, a Zöld Liga jelöltje, 1995 és 1999 között környezetvédelmi miniszter volt. Jelenleg a zöldek parlamenti frakcióvezetője. Az ENSZ Környezetvédelmi Alapjánál és dárfúri különmegbízottként szerzett konfliktusmegoldó tapasztalatokat. Ő az első finn elnökjelölt, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.

A választási kampány főleg Finnország európai uniós politikája körül forgott. Bár az államfő október óta már nem szólhat bele ebbe a kérdésbe, a Finnországot is közelről érintő euróövezeti válság miatt az európai politika volt a választási kampány leghangsúlyosabb témája. Az első forduló eredménye igazolta a közvélemény-kutatási eredményeket, amelyekből kitűnt, hogy a finn szavazópolgárok inkább az EU-párti elnökjelölteket támogatják.

Finnországban hat évre választják meg az ország államfőjét. A leköszönő elnök, Tarja Halonen két cikluson át volt Finnország elnöke.

Forrás: index.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr94074210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása