Felmentette a bíróság a malajziai ellenzék kulcsfiguráját a homoszexualitás vádja alól. A malajziai kormány szerint az ítélet arról tanúskodik, hogy a hatalom nem befolyásolja a bírói szervek munkáját.

Felmentette a homoszexualitás vádja alól Anwar Ibrahim malajziai ellenzéki vezetőt, volt miniszterelnök-helyettest hétfőn a malajziai felső bíróság. A karizmatikus ellenzéki vezető a bírósági határozat után úgy nyilatkozott, hogy győzött az igazság. A bírósági ítéletet üdvrivalgással fogadta a törvényszék épületet előtt összegyűlt többezres tömeg, Ibrahim pedig fogadkozott, hogy megnyeri a következő választást, és a korrupt kormányt a nép megfosztja hatalmától.

A volt miniszterelnök-helyettes elleni bírósági eljárás jórészt egy 26 éves férfi állításán alapult, aki azzal vádolta meg a népszerű politikust, hogy homoszexuális viszonyt létesített vele. Ha bűnösnek találják, a politikus akár húsz év börtönbüntetést is kaphatott volna. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül az azonos neműek testi kapcsolata, a BBC Kuala Lumpur-i tudósítója szerint azonban kevés esetben indítanak eljárást ilyen ügyekben.

A nyomozóhatóságok azt állították, hogy a férfi testén talált ondósejtekből vett DNS-minták egyezést mutatnak Ibrahim DNS-ével, de Zabidin Diah bíró ítélethirdetésében úgy foglalt állást: nem lehet százszázalékos biztonsággal kizárni azt, hogy a bizonyítékokat meghamisították.

A malajziai kormány szerint a hétfői ítélet arról tanúskodik, hogy a hatalom nem befolyásolja a bírói szervek munkáját. Az ítélethirdetés idején több száz rendőr volt a főváros utcáin, ahol Anwar több ezer támogatója várta a fejleményeket.

Anwar Ibrahimot nem először keverik szexbotrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. Az akkor miniszterelnök-helyettes Anwart elmozdították tisztségéből, és kizárták a kormánypártból. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést. Anwar Ibrahim tagadta az ellene felhozott vádat, és közölte, hogy mindkét esetben politikai indíték húzódik mögötte.

A politikai életbe látványosan visszatért Anwar Ibrahim hárompárti koalíciója a négy évvel ezelőtt parlamenti választásokon 82 mandátumot nyert a 222 tagú parlamentben, amivel az ellenzék vezető erejévé vált. Az addig kormányzó Nemzeti Front (Barisan Nasional - BN) 137 helyet szerzett, ami azt jelenti, hogy több mint 90 százalékos többsége 62 százalékosra apadt. Az Anwar elleni vádak mindössze pár hónappal a választások után jelentek meg. Malajziában 2013-ban tartanak választásokat, de elképzelhető, hogy előrehozzák 2012-re - írja a BBC. Tudósítója szerint Anwar a malajziai ellenzéki koalíció kulcsfigurája és az egyetlen politikus, aki versenyképes kihívója lehet az ötven éve hatalmon lévő kormányzó pártnak.

Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr323530506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása