Exügynökök össztüzet zúdítottak Clint Eastwood legújabb, J. Edgar Hoover egykori FBI-igazgató életét bemutató filmjére, amelyben homoszexuálisként ábrázolták a Szövetségi Nyomozóiroda első emberét.

A Youtube videómegosztó oldalon üzent a film készítőinek, elsősorban Clint Eastwoodnak a nyugalmazott FBI-ügynök, Gregg Schwarz. „Hoover úgy van ábrázolva, mint akinek homoszexuális hajlamai vannak és mintha zsarnoki szörnyeteg lett volna” – mondja a kamerába a Piszkos Harry-től a Mocskos Harrry-ig címet viselő kisfilmben Schwarz.

35264.jpg

Sok egykori FBI-tiszt osztja a rendőrséghez 1972-ben, Hoover halálának évében kerülő férfi aggodalmait. A film ugyanis egyértelmű utalásokat tesz az egykori FBI-igazgató tanácsadója, Clyde Tolson iránti vonzalmára. A történészek egyetértenek abban: nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy bármelyikőjük meleg lett volna, de eddig a film alkotói sem reagáltak a kényes témát érintő megkeresésekre.

„Nem ismerek olyat, aki ne lenne mélységesen felháborodva” – így Bill Branon, a J. Edgar Hoover Foundation elnöke, aki maga is a szövetségi nyomozóirodának dolgozott. „Nem csak azért, mert felnézünk rá. Egyszerűen a film állítása nem igaz. De ha igaz is lenne, akkor sem ez volna a világ legnagyobb bűne” – tette hozzá.

Vannak azonban olyanok is, akik nyíltan bevallják, hogy a Hoover személyét övező tisztelet miatt nem tudják elképzelni, hogy az igazgató a saját neme iránt vonzódott volna. Felidézik Hoovernek a rendészet terén tett újításait, a bűnügyi laborok és az ujjlenyomatokat tartalmazó adatbázisok létrehozását, valamint emlékeztetnek a munkatársaival fenntartott bensőséges viszonyára.

John Fox FBI-történész szerint semmi sem támasztja alá a film állításait. Hoover ugyan azokban az években egyedülálló volt, de a legközelebbi barátja és munkatársa nem azonos az életéről készült filmben feltűnő emberrel. Fox szerint noha voltak célozgatások Hoover homoszexualitására, de ennél tovább nem merészkedtek beosztottjai. Sőt mivel a melegeket nem látták szívesen az irodánál, elképzelhetetlen, hogy pont Hoover nem tartotta volna ezt kötelezőnek magára nézve.

Forrás: mult-kor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr413481425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása