Férfias zavarok

2011.12.16. 18:00

Szexuális kedvetlenséggel bárki szembekerülhet. Esetükben azonban jóval összetettebb problémáról van szó.

A frusztráció és a szex

A férfiak többsége próbál megfelelni az "erősebb nem" címével együtt járó, olykor leginkább önmaguk által támasztott komoly elvárásoknak. Ha ez nem sikerül, frusztráció keríti hatalmába, és könnyen megtörténhet, hogy szexuálisan is kedvetlenné válik. A férfiak legtöbbször túlzott stresszel és munkahelyi nyomással hajlamosak megmagyarázni gondjaikat, eszükbe sem jut azonnal pszichológushoz rohanni vagy a legjobb barátjukkal megbeszélni, de gyakran az is előfordul, hogy mondjuk a partnerükben keresik a hibát. A tényleges probléma viszont esetükben megoldatlan és főleg kimondatlan marad.

Szexuálpszichológusok szerint a korai magömlés és a különböző erekciós zavarok gyakran a férfi frusztráltságára vezethetők vissza. A szexuálisan kedvetlen férfi egyáltalán nem kívánja a szexet, és fantáziája is teljesen kikapcsol. Ilyenkor fontos kideríteni, hogy ez a probléma mindig fennállt-e, azaz, hogy a partner, egy kellemetlen szituáció, netán valamely szexuális technika hatására alakult ki a férfiben - vagy sokkal mélyebb okai vannak. Ha például a szexuális kedvetlenség végül a partner iránt érzett undorrá alakul át, és a szex teljes megtagadása kíséri, komoly szexuális zavarral állunk szemben.

A szexuális hajlam (kedv) három fő összetevője az ösztön, a motiváltság és a vágy. Az ösztön képezi a "testi" komponenst. A motiváltság nem más, mint a szexuális kedv "pszichés" összetevője, amit legfőképp a párkapcsolat határoz meg. Szexuálpszichológusok szerint ennek a komponensnek a hiánya okozza leggyakrabban a férfi szexuális kedvetlenségét. Végül, de koránt sem utolsósorban, harmadik elemként ott a vágy, melyet olyan külső tényezők is befolyásolhatnak, mint vallási nézetek, társadalmi elvárások, normák vagy erkölcs, mely erősen rányomja bélyegét az egyén szexuális szokásaira.

Óvatos becslések szerint a férfiak mintegy negyede küzd a szexuális kedvetlenség problémájával, és az idő előrehaladtával ez a szám csak nőhet. A háttérben meghúzódó tényezők meglehetősen összetettek, semmiképp nem lehet egyetlen kiváltó okra leegyszerűsíteni a problémát. Néhány férfi a szex megtagadásával palástolja tényleges szexuális problémáit (erekciós zavar, korai magömlés, stb), míg másoknál hormonzavar, idegi problémák, krónikus megbetegedés, máj-, vagy veseelégtelenség okozza a frusztrációt. Egyes gyógyszerek (például az antidepresszánsok), drog- illetve alkoholfogyasztás szintén lehetnek a baj okozói. Az is megesik azonban, hogy lelki síkon kell a megoldás után kutatni.

Akarsz beszélni róla?

Az ember önmaga iránt támasztott túlzott szexuális elvárása, partnerével szemben érzett elégedetlensége, párkapcsolati problémák, beteljesületlen szexuális vágyak, félelem, depresszió, pszichózis, stressz, időhiány, neadjisten a szexuális erőszak élménye szintén magyarázatul szolgálhatnak a frusztrációra. Szociális tényezők, mint a hosszan elnyúló munkanélküliség, munkahelyi problémák illetve a túlterhelés úgyszintén felelősek a férfi libidójának drasztikus csökkenéséért.

Negyvenöt  éves korig általában olyan pszichés zavarok állnak a háttérben, mint az orgazmus- vagy erekciós zavarra adott reakció, illetve olyan titkos szexuális vágyak, melyeket a társadalom erősen elítél. Idősebb korban inkább a testi tényezők a felelősek, bár a férfi ebben a korban is hajlamos kedvetlenségét szexuális zavarokkal kimagyarázni, és szexuális frusztrációját egyáltalán nem beismerni.

Természetesen létezik megoldás a problémára. Első és legfontosabb lépés a gyógyulás felé, hogy a férfi kibeszélje magát. A különböző vizsgálatok elvégzése után pedig meg kell találni azt az egyéni problémát, kiváltó okot, amely a szexuális kedvetlenséget előidézte. A terápia is csak ennek függvényében kezdhető meg. Van, aki hormonkezelésre szorul, de előfordul, hogy drog-, vagy alkoholfüggősége miatt elvonókúrán kell résztvennie. A gyógyszer mellékhatásaként jelentkező szexuális étvágytalanság pedig egyszerűen megoldható a gyógyszer lecserélésével.

Lelki problémák esetén azonban nincs előre meghatározható terápia. Egyéntől és igénytől függ a kezelés menete. Lényeg, hogy a férfi ez esetben is őszintén és nyitottan működjön együtt kezelőorvosával. Ha a szexuális zavar a partnerrel áll összefüggésben, mindenképpen javasolt őt is bevonni a kezelésbe. A cél az, hogy újfajta kommunikáció épüljön ki a partnerek között, és a szexuális félelemek vagy kívánságok ne vesszenek el a hallgatás homályában. Mindegyik kezelés alapvető célja, hogy a kiváltó ok szépen-lassan körvonalazódjon, és végül a felszínre kerüljön, hiszen hatásosan és tervszerűen csak így lehet megszabadulni a kellemetlen és frusztráló nyavalyától.

Forrás: tabu.origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr693435738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása