A nők munkába állásával a nők egyre több férfias szokást vesznek fel - vagy egyre inkább merik megmutatni ezt az oldalukat. Szabadság van társadalmi szerepvállalásban és öltözködésben egyaránt.

A férfiak gyesre mennek, rózsaszín pulcsit húznak magukra, sminkelnek, a 100 legszexisebb nő között már megjelent egy férfi is. Nemrégiben volt olvasható egy hír, hogy egy kanadai házaspár már semleges neműnek neveli a gyermekeit - ők vajon egy különc házaspár vagy a jövő hírnökei? Szendi Gábor pszichológust kérdeztük az evolúció és a nemi identitás összefüggéséről.

Gratulálok, kisfiú! Vagy kislány?

A furcsa eset kirobbanása idején 4 hónapos kis Storm Witterick modern elvű szülei kijelentették: nem hajlandóak nyilvánosságra hozni, hogy csemetéjük fiú-e vagy lány. Nem csupán azért, mert úgy érzik, ez rájuk tartozik, hanem mert úgy vélik, gyermekük dolga és szabadsága eldönteni, hogy a fiúk vagy a lányok közé akar tartozni. Szerintük ezzel gyermeküknek szabadságot adnak, aki maga dönti el, milyen nemi identitással akar élni. A házaspárnak Storm már a harmadik gyereke, és az első kettőről tudhatjuk, hogy fiúk, akik elég érdekesen öltözködnek: egyikük lilát szeret hordani, a másik színes hajgumikat.

A gyerek neme egyébként csak 3-4 évig tartható titokban, hiszen legkésőbb az óvodában ki kell, hogy derüljön: a kislány és kisfiú vécék közül valamelyikbe be kell majd térnie.

20111205-gyogyulj-remiszto-evolucios-valtozasok-eltunnek3.jpg

Szoknyák és bricseszek - az átlátható múlt

Dédanyáink még a szívükhöz kaptak volna egy kisminkelt férfitól, ami mára teljesen megszokott. Még ötven éve is egyszerű volt megkülönböztetni a férfiakat a nőktől: utóbbiak ugyanis hosszú hajat és szoknyát viseltek, főztek-mostak, gyereket neveltek, majd később ők is dolgoztak. Eszükbe sem jutott férjüket bevonni a házimunkába, vagy fogamzásgátlót szedni, és általában férjükre bízták az életükről szóló fontos döntéseket. Az tény, hogy sok tehetséges, többre hivatott asszony volt így bezárva e keretek közé, melyből akkoriban szinte lehetetlen volt kitörni, de a társadalmi szerepek tisztázottak voltak, ahogy az öltözködés szabályai is.

Egyforma feladatok, egyforma öltözködés?

A nők munkába állásával és a feminizmus térhódításával aztán a nők egyre jobban érvényesülhettek a munkahelyükön, a gyereknevelés mellett egyre több feladatot vállaltak magukra. Ma, modern korunkban szabadság van társadalmi szerepvállalásban és öltözködésben egyaránt: van olyan férfi, aki párja helyett megy gyesre, besegít a házimunkába, hajbalzsamot használ, és sokan közülük sminkelnek vagy gyantáztatnak is, miközben az asszony vezető beosztásban dolgozik.

Megjelent az uniszex ruházkodás, és egy rövid hajú, fiús alkatú nőt nem olyan könnyű megkülönböztetni egy borotvált, metroszexuális férfitól, aki rózsaszín, V-kivágású pulóverben jelenik meg. Mindketten magas beosztásban dolgoznak, a saját elképzeléseik szerint élük az életüket, mégis, mi a különbség társadalmilag közöttük? Csupán nemi szerveik, vagy ennél azért árnyaltabb a kép?
 
Nem is beszélve a nemátalakító operáción átesettekről: egy sikeres műtéteken és hormonkezelésen átesett exférfi vajon teljes jogú nőnek tekinthető? Hazánkban is volt rá példa, hogy egy ilyen átalakuláson átesett, jelenleg férfi nemű személy új személyi igazolványt és iratokat kapott új nevével és nemével. Nem annak született, aminek érezte magát, viszont a genetikai állománya születési nemét őrzi, s csak a fejlett orvostudománynak köszönheti, hogy úgy élhet, ahogy jól érzi magát.

Nemi zűrzavar

A régen a szinte csak nőknek fenntartott modellkedés is sok férfit vonz manapság, sőt, egy férfimagazin beválasztott egy férfit a 100 legszexibb nő közé: Andrej Perij férfi nemi szervekkel él, a divatházak nőként alkalmazzák, és rendszeresen jelennek meg róla eldönthetetlen nemű, sokkoló képek.

20111205-gyogyulj-remiszto-evolucios-valtozasok-eltunnek4.jpg

Ráadásul ma már olyan szavakat használnak a nemekre, amikről fogalmunk sincs. Például a shemale angol szleng kifejezéssel azokat a férfi nemi szervvel rendelkező, általában homoszexuális férfiakat jelölik, akik nőnek érzik magukat és a külsejüket is ehhez igazítják. A transzvesztiták tőlük abban különböznek, hogy nem feltétlenül érzik magukat nőnek, csak szeretnek női ruhákat hordani. Sok homoszexuális férfi vagy nő pedig nem öltözködik másik nemre jellemző ruhákba, csupán saját neméhez vonzódik. Másik részük csak úgy érzi teljesenek az életét, ha a külseje is igazodik lelkéhez. Azokat egyébként, akik nem tudnak lélekben azonosulni a születésükkor kapott nemmel, transzneműeknek vagy transzszexuálisoknak nevezik. Az interszexuális emberek - korábban hermafroditák - azok, akiknél nem egyértelmű a nemük. Mindenesetre elég nagy a zűrzavar mai világunkban a nemek terén - még ha szép számmal találunk is heteroszexuális, magukat egyértelműen férfinak vagy nőnek érző, és ezt kifejező embereket.

Mi tesz valakit férfivá vagy nővé?

A nemi szervei, a hormonjai, vagy a lelke? Ideális esetben mindhárom egy nem felé mutat, vagyis egy női nemi szervekkel született kislány felcseperedve nőnek is érzi magát a lelkében, és a hormonjai is női jellegét tükrözik. Szülei, a szülészorvos felkiáltása és saját tapasztalatuk alapján rózsaszín vagy kék ruhákat vesznek, és természetesnek veszik, hogy a fiúk kardot, a lányok babát kérnek karácsonyra. Egy időben a magyar óvodákban sem volt szabad nemi értelemben megkülönböztető játékokat játszani, de ezt később eltörölték. Arra hivatkoztak, hogy a nemi sztereotípiák ráerőltetése a gyermekekre káros hatású - de mint láthatjuk, nem csak a környezetünk tesz minket azzá, amik vagyunk, bár tagadhatatlanul szerepe van benne. A gond ott kezdődik, ha egy teljesen normálisan nevelő környezetbe egy olyan gyermek érkezik, aki hiába született valamelyik nem adottságaival, lélekben másnak érzi magát. Ennek biológiai okai is lehetnek, például mindkét nemre vonatkozó szervei vannak - bár ez a rendellenesség elég ritka. Az ilyen esetekben mást mondhat a lélek, mint amit a test, és nehéz ebből az ellentmondásból kikeveredni.

"Eredendően mindenki nőnek indul"

Szendi Gábor pszichológus szerint korunk nemi sokféleségére nincs egyetlen végső válasz: "Először is, az egész probléma ott kezdődik, hogy eredendően mindenki nőnek indul, de a férfiaknál a magzati élet során mindenféle kapcsolóknak kell átállítódnia, hogy valóban minden tekintetben férfi legyen az eredmény. Bármilyen félrekapcsolás, késedelem vagy zavar alapvetően felforgat mindent. Már a biológiai nem is kérdésessé válhat egy ritka rendellenesség esetén, amikor az 5-alfa-reduktáz enzim hiányában a genetikailag fiúnak számító csecsemőket lánynak nézik és annak is kezdik nevelni, mivel a külső nemi szervek látszólag hiányoznak. A "kislányoknak" azonban kamaszkorukban a beinduló nemi hormon termelés normál méretű péniszt növeszt és a herék is leszállnak a helyükre. Ezek a szülőfalujukban machihembras-nak nevezett fiúk minden gond nélkül kezdenek el minden értelemben férfiként tevékenykedni, ami alapvetően cáfolja azt a nézetet, hogy a nemiség valamiféle tanult, szociális termék volna. Stormék tehát hiába kísérleteznek, gyermekük pontosan tudni fogja, milyen nemű."

Hogyan alakul ki a "homoszexuális agy"?

"A magzati életben további fontos folyamatok is lejátszódnak" - folytatja a pszichológus. "Ha ugyanis a magzat fiú, akkor agyát, amely eredendően női agy, két síkon is át kell hangolni. Egyrészt férfi nemi identitást, másrészt férfias nemi irányultságot kell hormonálisan létrehozni. Ez két, egymástól független sajátosság, amelyek vagy mindketten egy irányba változnak, vagy széttartanak. A természet iróniája, hogy a fiú magzat agyát a női nemi hormon maszkulinizálja (férfiasítja) ill. defeminizálja (nőietleníti). Ha az agy csak maszkulinizálódik, de a defeminizáció nem történt meg, akkor a férfi homoszexuális lesz, azaz identitásában férfi, nemi irányultságában nő lesz. A transzszexuális férfiben pedig a egyik folyamat sem ment végbe, ezért a férfinek női identitása van és férfiakhoz vonzódik. A két folyamat ilyen-olyan arányú részleges végbemenetele dönti el, a sokféle variáns közül melyik határozza meg egy férfi nemiségét.

20111205-gyogyulj-remiszto-evolucios-valtozasok-eltunnek5.jpg

Nőknél hasonló folyamatok magyarázzák a nemi sokféleséget. Ha egy női agy esetén nem történik maszkulinizáció és defeminizáció, akkor természetesen egy heteroszexuális nőt kapunk. De ha maszkulinizáció történne, mint azt tapasztalják azoknál a lányoknál, akik magzati életükben veleszületett mellékvese-túlműködésük miatt sok férfi nemi hormonszerűséget termelnek, akkor leszbikusság alakulhat ki.

A különféle nemi variánsok kialakulását tehát a magzati hormonhatások időzítése és intenzitása határozza meg. A különféle nemi variánsokat teljesen egyenrangúnak tekinthetjük, hiszen egyszerűen arról van szó, hogy a természet vegykonyhájában ilyen bonyolult folyamatok sosem tudnak tökéletesen végbemenni."

Van a természetnek valamiféle célja ezzel a nemi sokféleséggel?

Szendi Gábor szerint a természetben nem véletlenül mennek végbe ezek a változások:  "Az ember két és fél milliós evolúciója alatt a szaporodáshoz ritkábban vezető nemi variánsok lehetősége nem csökkent, hanem megmaradt, sőt nőtt. Pl. erős stresszhatásra, pl. így volt a II. világháború után is, gyakran születnek homoszexuális férfiak. Mi több, nem kell ehhez háború. Abszolút bizonyított, hogy egy férfinek minél több idősebb fiútestvére van, annál valószínűbben válik homoszexuálissá. Minden idősebb fiútestvér 30-50 százalékkal növeli meg a kisebb testvér esélyét a homoszexualitásra. Ennek oka valószínűleg az, hogy az anyai immunrendszer minden egyes fiú után hatványozottabban támadja a fiú magzatot. Az evolúcióban semmi sem véletlen, azaz a természetnek terve van azzal, ha a sokadik fiú már valószínűbben lesz homoszexuális."

Hogyan hatnak a nem éppen ideális környezeti hatások a nemi identitásra?

"Hogy bonyolítsam kicsit a helyzetet, van nekünk egy 20. századunk, amely alapvetően átalakította az életünket. A nők dohányzása, a rengetegféle gyógyszer, amit sokszor terhesség alatt is szednek, olyan hatásokat képvisel, amely alaposan beleszól a magzati élet hormonmiliőjébe, aminek felbecsülhetetlen hatása van a mai ember nemi sokszínűségére. Persze, az az igazság, hogy ez a sokszínűség mindig is jelen volt az emberi fajban, csak az európai történelemben meglehetősen homofób társadalmak alakultak ki, amelyek oly súlyosan büntették a nemi eltévelyedést, azaz az elvárt, előírt nemi szereptől való eltérést, hogy aki csak tehette, legyűrte, eltagadta ösztöneit, és igyekezett olyan férfinek vagy nőnek látszódni, amilyet a társadalom előírt. A 20. században megindult liberalizmus tehát csak felszabadította és elfogadhatóvá tette azt a sokféleséget, amilyenek mindig is voltunk."

Forrás: life.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr783449869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása