Az amerikai mormonok ismét a karácsony előtti időszakot választották arra, hogy előmozdítsák a vallási tolerancia ügyét. Ehhez pedig egy egész furcsa módszert használnak: izmos mormon ifjak és szexi mormon hölgyek pózolnak vetkőzős naptárakon.

Sok-sok szép küllemű, jámbor lélek, a tiszta erkölcs nevében, lenge öltözékben. Jártunkban-keltünkben kis hazánkban is találkozhatunk a fehér inget és sötét nadrágot, esetleg öltönyt viselő, jólfésült fiatalemberekkel, akik egyenhátizsákkal felszerelve és kis névtáblával a mellkasukon próbálnak járókelőket leszólítani, vagy becsöngetnek egy-egy házba. Ők a mormon egyház misszionáriusai, akik tagokat toboroznak, és most az Egyesült Államokban új oldalukról is bemutatkoznak: szexi naptármodellekként.

1001.jpg

A naptár első pillantásra épp olyan, mint bármelyik, nőket célzó kalendárium: egy tucat kigyúrt felsőtestű csupaizom srác, akik különböző pózokból pillantanak a kamerába, kivillantva hófehér fogaikat. De a készítők a naptárifjak küldetésének ezúttal az unatkozó háziasszonyok szórakoztatását szánták. Kiderül ugyanis, hogy a képen látható férfiak korábban az Utolsó Napok Szentjei Jézus Krisztus Egyházának tagjai voltak. Az izompacsirták nemrég még háztól-házig jártak és híveket gyűjtöttek a mormon vallásnak, amíg ki nem közösítették őket – írja a Spiegel Online.

A „kitárulkozó mormonok” névre hallgató projekt célja a vallási sztereotípiák lerombolása, legalábbis ezt szeretné Chard Hardy ötletgazda. A hithű mormon úgy véli, aki ránéz ezekre a kigyúrt fiúkra, annak nem a vallás az első gondolata. Ám ez valóban segíti-e a vallási és kulturális tolerancia kialakulását? A közösség kevésbé volt toleráns, sok hithű tag felháborodott az exhibicionista társaikon.

Testük egy kigyúrt templom

Bár ha alapul vesszük a mormonok egyik mottóját, vagyis hogy „a test egy templom”, akkor máris találhatnánk logikus magyarázatot a szépszál legények kitárulkozására. Ez a kijelentés arra ösztönzi ugyanis a mormon vallásúakat, hogy elkerüljék a káros anyagokat, alkoholt, drogokat, dohányt és a kávét is. A tetoválás, a piercing és testmódosítás az egyházuk szemében öncsonkításnak minősül, ezeknek a szabályoknak a következményeit pedig saját szemünkkel nézhetjük meg az ominózus naptár lapjain.

1002.jpg

A mormonok hasonlóképpen szigorúan gondolkodnak a szüzességről is; szexuális absztinencia a házasság előtt és a társhoz való hűség a későbbiekben alapkövetelmény, a pornográfia és a maszturbáció pedig megvetendő. A homoszexualitás is a szüzesség idő előtti elvesztésével egyenértékű, a parancsolatok megsértése pedig többek között kiközösítéssel jár. A mormonok nyíltan kiállnak az azonos neműek házassága ellen, és ez már többször is tiltakozásokhoz vezetett.

Nem csoda tehát, ha a naptár első, 2008-as kiadása parázs vitát váltott ki, a mormonok nagy bánatára, a projekt ugyanis népszerűvé vált a meleg közösségekben (bár a modellek saját bevallásuk szerint heteroszexuálisak és családapák).

A meztelen misszionáriusok egyébként már semmilyen kapcsolatban nem állnak Az Utolsó Napok Szentjei Jézus Krisztus Egyházával, legalábbis apró betűkkel ez áll a honlapon. Mégis jó reklám lehet ez ennek az amúgy sem hétköznapi vallásnak, még ha némileg ellentmondásos is a visszafogott önmegtartóztató életmódot hirdető mormonok és egy félmeztelen fotókkal teli naptár kapcsolata.

Ám nem ez az egyetlen marketingeszköze a mormonok egyházának, már a vámpírok és a földönkívüliek segítségével is hódítanak, hála egyik elkötelezett hívüknek, Stephanie Meyernek, akinek nagy sikerül Alkonyat sorozatában is felfedezhetjük a vallás alapszabályait.

"Forró mormon muffin"

A mormonok az esélyegyenlőség nevében megadták a lehetőséget a másik nemnek is. 2010-ben kiadtak egy naptárt Forró mormon muffin címmel. A kiadványban mormon asszonykák szerepeltek, pin-upos beállításban, akik pucsítva végzik dolgukat, rendben tartják a házat. Minden hónaphoz tartozik egy-egy süteményrecept is. A borítón egy szőkeség kínálja muffinjait, amelyek kiemelik a hölgy gömbölyded adottságait. A kép aláírása: „Az anyaság íze”.

A naptárakból befolyó bevételt jótékony célra fordítja a mormon közösség, amely egyre csak gyarapszik, jelenleg az amerikaiak 1,7 százaléka vallja magát mormon vallásúnak, a világon pedig mintegy 14 millió hívük van.

1003.jpg

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr163449841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása