Miközben világszerte csökkenőben van az új AIDS-fertőzések száma, Kelet-Európában gyors ütemű emelkedés tapasztalható - derül ki a december elsejei AIDS-világnap alkalmából Genfben közzétett friss statisztikai adatokból.

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC jelentése szerint ennek egyik oka, hogy ötből egy HIV-fertőzött nincs is tudatában betegségének, évekig hordozhatja valaki a vírust anélkül, hogy kialakulnának nála a tünetek.

A vírushordozói státuszukkal tisztában lévő emberek nagyjából fele (51 százaléka) kap folyamatos orvosi kezelést. Az összes HIV-fertőzött amerikai 36 százaléka részesül antiretrovirális kezelésben, de csak 28 százalékuk szervezetében elegendően alacsony a vírusszám. Az okok között szerepel, hogy egyesek még a terápia kezdeti szakaszában vannak, mások anyagi vagy más akadályra hivatkozva kihagyják a kontrollokat, az esetek kis hányadában pedig nem hatékonyak a szerek.

A HIV-fertőzés következtében kialakult immunhiányos állapottal összefüggő okokból évente 16 ezer ember hal meg az Egyesült Államokban, míg az új vírusfertőzöttek száma évente 50 ezer körül volt az utóbbi években.A HIV-krízis még távolról sem ért véget - hangoztatta a sajtótájékoztatón Jonathan Mermin, a CDC illetékes részlegének vezetője. Mint hozzátette, továbbra is szükség van a tesztelés, a gondozás és a kezelések kibővítésére ahhoz, hogy a járványt lassítsák vagy visszafordítsák.

A jelentés ismertetésével egyidejűleg a CDC egy 2,4 millió dolláros (542 millió forint) kampány elindítását is bejelentette, amelyben a HIV-teszt elvégeztetésére buzdítanak. Ez az első olyan kormányzati kampány, amely célzottan a fekete meleg és biszexuális férfiaknak szól, akik körében az új HIV-fertőzések mintegy negyede tapasztalható az Egyesült Államokban.

Növekvő AIDS-gondok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint tavaly 1,5 millió HIV-pozitív (azaz vírushordozó) személyt tartottak nyilván Kelet-Európában és Közép-Ázsiában. Ez a szám több, mint háromszorosa a 2001-ben kimutatott adatnak. Ugyanakkor a világ többi régiójában 15 százalékkal 2,7 millióra csökkent. a frissen fertőzöttek száma ugyanezen az időszakon belül. Gottfried Hirnschal, a WHO illetékes igazgatója szerint valós esély nyílt arra, hogy megfékezzük ezt a járványt.

A betegség mindazonáltal ma is komoly veszélyt jelent, mint azt Kelet-Európa mutatja. Az orosz AIDS-központ attól tart, hogy a hatalmas országban a HIV-fertőzöttek száma a jelenleg becsült egymillióról öt éven belül akár hárommillióra emelkedhet. Ebben szerepük van az elégtelen anyagi forrásoknak is. Az idei évre ígért 600 millió rubelből (14,3 millió euró) eddig mindössze százmilliót költött az illetékes tárca prevenciós programokra - panaszkodott a központot vezető Vagyim Pokrovszkij az Interfax hírügynökségnek. Különösen veszélyeztetettnek számítanak a 25-35 év közöttiek. E korosztályon belül minden 50. férfi magában hordozza a halálos vírust.

Európán kívül változatlanul Afrika képezi az AIDS-járvány súlypontját. A világszerte regisztrált 34 millió HIV-pozitív személy közül 22,9 millió él a fekete földrészen. Tíz friss fertőzött közül hét szintén Afrikában található. A legtöbb AIDS-beteget a Dél-afrikai Köztársaságban tartják nyilván: 5,6 milliót.

Forrás: velvet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr63435779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása