Homoszexuális állatok

2011.12.07. 12:00

Ismét napirenden az állatok esetleges homoszexuális viselkedése, Oslóban kiállítás nyílt az állatok azonos nemű szerelméről.

Állítólag számos állatfaj tagjai között dokumentáltak már homoszexuális viselkedést, így például zsiráfok, pingvinek, papagájok, bogarak, bálnák és még számos állatfaj esetében. Az oslói Természettudományi Múzeum mindebből arra következtet, az emberek közötti homoszexualitást többé nem lehet természetellenesnek nevezni.

"Sok mindenről lehetnek elképzeléseink, de egyvalami tiszta: a homoszexualitás szerte az állatvilágban megtalálható, nem a természet törvényei ellen ható viselkedés" - vallják a kiállítás szervezői. Geir Soeli projektvezető a Reutersnek elmondta, több mint ezerötszáz fajnál figyeltek meg hasonló viselkedést, és ebből ötszáz esetet dokumentáltak is. Jó ideje foglalkoztatja a kutatókat a téma, nem egy expedíció indult már az állatvilág homoszexualitásának feltérképezésére, a kiállításnak mintegy összefoglaló, összegző szerepe lehet, s a kényes témát társadalmi vitára bocsáthatja.

A kiállításon bemutatnak többek között egy kitömött leszbikus hattyúpárt, amint egy fészekben költenek - kutatók szerint olykor megtörténik, hogy a nőstény a megtermékenyítés után elhagyja a hímet, de az is, hogy egy hím hattyúpárnak adományoznak tojást a toleráns társak. A New York-i állatkertben két hím pingvin hat éve elválaszthatatlan egymástól, úgy viselkednek, mint ahogy a hím-nőstény párok, fészket raknak, egymást tollászkodják, és rá se hederítenek ellenkező nemű társaikra. A kiállításon továbbá olyan fényképeket mutatnak be, amelyeken bálnák dörzsölik össze péniszüket, egy zsiráf kínálja fel magát azonos nemű társának, de méhek közötti homoszexuális viselkedést is tanulmányozhatnak a látogatók.

A bizonyítékok és a megfigyelési technikák újak, de a felvetés semmiképp. Már Arisztotelész is utalt rá, hogy a jelenség létezik, ő hiénákra hivatkozott kétezer évvel ezelőtt, de akkor is és jellemzően azóta is ignoráljuk az erre utaló jeleket, talán félelemből, nemtetszésből vagy egyszerűen érdektelenségből nem foglalkozunk vele. Jelen esetben a norvég katolikus egyház tiltakozik a leghangosabban, határozottan nem ért egyet a kiállítás tematikájával, egy radikális keresztény egyenesen úgy fogalmazott, a kiállítás szervezőinek a pokolban kéne égniük.

A National Geographic kutatócsapata is utánajárt az állatvilág homoszexualitásának, s a forgatócsoport lencsevégre kapott többek között egy nőstény japán makákópárt, amint olyan szexuális viszonyt folytattak, ami határozottan korhatáros lenne, ha emberekről volna szó. A homoszexualitás nem feltétlenül kizárólagos az állatvilágban, a bonobo majmok között például szinte mindegyik egyed biszexuálisnak nevezhető, a delfinek között pedig azt figyelték meg, szexuális kibontakozásuk előtt jellemzően átesnek egy homoszexuális fázison.

Érdekes mindemellett a kérdés, hogy vajon miért marad fenn a homoszexualitás az élővilágban, mivel genetikai zsákutcának tűnik a fajfenntartés szempontjából. Kutatók sokféleképpen magyarázzák e jelenségeket, sokan úgy vélik, a szex az állatvilágban is élvezetet okoz, így nem kizárólag utódnemzés céljából közelednek egymás felé szexuálisan az egyedek. Fontos szerepe lehet az összetartozásban is, és valószínűleg egész egyszerűen szeretik csinálni. Más teóriák szerint a hímek közötti homoszexuális kapcsolat elismerést vívhat ki, és a jövőben megnövelheti a nőstényekkel való szaporodás esélyét. (Egy olaszországi kutatás során egyébként arra a következtetésre jutottak, hogy ugyanaz a gén, amely a férfiaknál homoszexualitást okoz, a nőknél magasabb termékenységi mutatót eredményez.)

Természetesen a mai napig sokan vitatják ezen bizonyítékok hitelességét és az állatok homoszexualitásának elfogadását, de a kutatások jó ideje bizonyítják, a jelenség létezik. A miértre nehezebb megadni a választ, de további vizsgálatokkal az emberi homoszexualitás okaira is magyarázattal szolgálhat, főleg, mivel az emberszabású majmok között is dokumentáltak már azonos nemű szexuális kapcsolatot.

kepatmeretezes_hu_20061017allattekn1.jpg

Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr643415498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása