Közel harminc százalékkal emelkedett tavaly a regisztrált HIV-fertőzöttek száma, ami ugyan jelentős ugrás, de a kevesebb mint kétszáz esettel így is Európa legkevésbé fertőzött országai közé tartozunk. Az újonnan felfedezett fertőzöttek nagy része huszonéves fiatal, de találtak eseteket a 14-19 éves korosztályban is. A fertőzöttek többsége fiatal homoszexuális, nők elvétve vannak, intravénás droghasználót pedig évek óta nem találtak az újonnan regisztráltak között.

"Nem meglepő, hogy a fiatalok közül kerül ki a legtöbb újonnan regisztrált HIV-fertőzött, hiszen Magyarországon elsősorban szexuális úton terjed a fertőzés, és ezek a korcsoportok élnek a legaktívabb szexuális életet" - mondta az [origo]-nak Dudás Mária, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi osztályának szakorvosa a tavaly diagnosztizált HIV-fertőzöttek megoszlásáról. A OEK lapjában publikált adatok szerint 2010-ben az ismert életkorú HIV-fertőzöttek negyven százaléka a 20-29 éves korcsoportból került ki, de a 14-19 évesek között is találtak négy fertőzöttet.

Megugrott a pozitív tesztek száma

A 20-29 évesek között a tavalyi 57 esettel szemben 2006-ban még csak 22 fertőzést regisztráltak, de Dudás szerint félrevezető, ha csak az esetszámok növekedéséből vonunk le következtetést. "Idén 142 ismert korú fertőzés volt, 2006-ban viszont csak 63, a 22 regisztrált fiatal akkor is az összes eset 35 százalékát adta ki" - mondta.

Az ismertté vált HIV-fertőzések száma azonban arányaiban nagyot nőtt az előző évi adathoz képest: 2009-ben 140 új fertőzöttett regisztáltak, 2010-ben pedig 182 teszt lett pozitív. Dudás szerint ez ugyan 30 százalékos emelkedést jelent, de ebből sem kell messzemenő következtéseket levonni. "Ha tízezer esetből lett volna 13 ezer, az jelentős változás lett volna, de Magyarországon olyan kevés az esetek száma, hogy néhány új regisztrált is sokat jelent százalékokban" - magyarázata.

Miközben Magyarországon 2005 óta nőtt, majd a 2008-2009-es stagnálás után tavaly újra emelkedett a regisztrált HIV-fertőzöttek száma, Európában 25 ezer körül stagnál az ismertté vált esetek száma. Dudás szerint ennek ellenére Magyarországon és Közép-Kelet-Európában még mindig nagyon jó a járványügyi helyzet, és a magyarhoz hasonló helyzetben van Csehország, Szlovákia és Szlovénia is.

Nyugaton a melegek, keleten a drogosok vannak veszélyben

A nyugat-európai országokban még mindig elsősorban a homoszexuálisok közül kerül ki a legtöbb fertőzött, tőlünk keletre, Ukrajnában és a Balti államokban viszont az intravénás kábítószerhasználók közül, de egyre több a fertőzött a heteroszexuálisok között is - mondta Dudás.

Magyarországon a tavaly regisztráltak döntő többsége, 142 fő férfi és 87 százalékuk, 124 fő homoszexuális. A tavaly ismertté vált fertőzöttek között nem voltak sem intravénás droghasználók, sem olyanok, akik vérátömlesztés vagy orvosi beavatkozás során kapták volna el a vírust, és olyan eset sem volt, hogy a HIV-fertőzött anya a terhesség alatt fertőzte volna meg gyermekét. A fertőzések nagy része tehát szexuális úton terjed. Dudás szerint a homoszexuális párok azért is veszélyeztettettebbek, mert náluk nagyobb a sérülés és így a fertőzés veszélye is, mint a konvencionális szexuális aktusoknál.

Melegbárokban kampányolnak

Tavaly a norvég kormány támogatásával zajlott egy megelőző kampány, aminek részeként a Plussz Egyesület HIV-fertőzött tagjai ellátogattak a budapesti melegbárokba, és többek között a szűrésen való részvételre buzdították a legnagyobb rizikócsoportba tartozókat. Ez a kampány - és az ezek után elvégzett szűrések - is indokolhatják azt, hogy tavaly több HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak, mint az előző években - mondta az [origo]-nak Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket gondozó immunológiai osztályának főorvosa.

Bánhegyi szerint eddig sem volt példa nélküli, hogy nagyon fiatal, a húszas éveik elején járó fertőzöttekkel találkoznak. A főorvos a járóbeteg-ellátásban az elmúlt években két tendenciát figyelt meg: vannak nagyon elhanyagolt esetek, amikor már csak rendkívül súlyos AIDS-szövődményekkel kerülnek be a betegek a kórházba, de egyre több nagyon korai, a fertőzés után pár héttel diagnosztizált fertőzés is van. Bánhegyi szerint azért különösen fontos, ha korán felfedezik a HIV-fertőzést, mert a vírus az első 3-6 hónapban a legfertőzőbb, utána már gyógyszeres kezelés nélkül is csökken a fertőzőképessége.

Az OEK adatai szerint tavaly 28 esetben diagnosztizálták a HIV-vírusfertőzés által okozott AIDS-megbetegedést, és összesen tíz ember halt meg az AIDS tünetei következtében. A 28 betegből csak nyolcról tudták korábban, hogy HIV-pozitív, a többi húsz embernél a HIV-fertőzésre csak akkor derült fény, amikor az AIDS-betegséggel kórházba kerültek.

A középiskolás fiatalok egyértelműen veszélyeztettek, de egy heteroszexuális fiatal még akkor is sokkal ritkábban találkozhat HIV-fertőzöttel, ha csapongó szexuális életet él, mint egy homoszexuális kapcsolatban élő fiatal - mondta Bánhegyi. A hatékony megelőzést ezért szerinte az iskolai oktatásban, egy általános életmódtanácsadás keretein belül kellene kezdeni, de fontos, hogy hatékony megelőző programokat kezdjenek a meleg közösségekben, hogy a veszélyeztettek tudják, hogyan kerülhetik el a magas fertőzési kockázatot - mondta. Magyarországon összesen 1953 HIV-fertőzést regisztráltak 1985 óta, a tényleges fertőzöttek száma, a becslések szerint az ismert esetek két-háromszorosa lehet.

Forrás: origo.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr433415417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása