2011.01.13 - Szexuális játékszerektől az első nyíltan homoszexuális politikus rózsaszín napszemüvegén át a kéziratokig a meleg szubkultúra sokféle kiállított tárgya fogadja szerdától az Egyesült Államok első melegmúzeumának látogatóit San Franciscóban.

kepatmeretezes_hu_2001.jpg

Szerdán megnyílt San Franciscóban az Egyesült Államok első melegmúzeuma, az intézmény a Meleg Leszbikus Biszexuális Transzgender Történeti Múzeum (GLBT) nevet viseli. A múzeum a város Castro kerületében nyílt meg egy korábban üresen álló, 150 négyzetméteres utcafronti üzlethelyiségben.

kepatmeretezes_hu_2002.jpg

A múzeum egyelőre öt évre kötött bérleti szerződést a helyiségre. A kiállítás szervezői adományokból és önkéntesek közreműködésével teremtik meg a működés feltételeit - számolt be róla Paul Boneberg, a GLBT Történelmi Társaság ügyvezető igazgatója.

kepatmeretezes_hu_2003.jpg

Egy évtizede tervezték a múzeum nyitását, de nem találtak az anyagi lehetőségeikhez illő helyszínt - számolt be róla az igazgató. "Ebben a városban már rég kellett volna, hogy legyen egy ilyen múzeum" - kommentálta a múzeum megnyitását egy San Franciscóban működő melegközpont programmenedzsere, a várost a "melegek Mekkájá"-nak nevezve.

kepatmeretezes_hu_2004.jpg

A múzeum két kiállítással nyílt meg, az egyik a meleg szubkultúra történetét mutatja be, a másik pedig a GLBT Történelmi Társaság gyűjteményéből sorakoztat fel tárgyakat. A kiállításon látható a kaliforniai politikus, Harvey Milk napszemüvege is. Ő volt az első  megválasztott politikus, aki homoszexualitását nyíltan felvállalta, életéről film is készült.

kepatmeretezes_hu_2005.jpg

A San Franciscó-i a világ második melegmúzeuma. Az első Berlinben nyílt Schwules Museum néven 1985-ben, egy előző évi sikeres meleg témájú kiállítás hatására. A berlini múzeumban szintén látható egy állandó kiállítás a meleg szubkultúra történetéről, a homoszexualitás szociális és jogi hátterének változásait is bemutatva.

kepatmeretezes_hu_2006.jpg

Ezen kívül a múzeum minden évben más-más témáról rendez időszaki kiállítást, amelyek szűkebb történelmi korokra vetítve mutatja be a melegek helyzetét vagy egy-egy kiemelkedő meleg művésznek állítanak emléket (pl. Oscar Wilde, Marlene Dietrich, Rainer Werner Fassbinder, Michel Foucault, Thomas Mann).

kepatmeretezes_hu_2007.jpg

A múzeum gyűjteményében meleg művészekhez köthető filmalkotások, fotókollekciók, videómunkák, képzőművészeti művek találhatók, a könyvtárban pedig 10 ezer, a homoszexualitás témájához kapcsolódó könyvet és folyóiratot őriznek.

A berlini múzeumot szintén civil szervezetek tartják fenn, az intézmény az első támogatást 2009 végén kapta az államtól azzal a céllal, hogy szélesítsék kutatásaikat a meleg szubkultúra más csoportjaira is.

kepatmeretezes_hu_2008.jpg

Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr583415325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása