Anna férfiként kezdte

2011.11.28. 12:00

- Jóképű pasi voltam - így mondja magáról a lengyel parlamentarizmus szenzációja. Anna Grodzka, a Palikot Mozgalma nevű párt krakkói listáján megválasztott képviselője ugyanis bevonult a globális médiába. Írnak és beszélnek róla nem csak otthon, hanem külföldön is. És a lengyelek, akik nagyon figyelik, mit és hogyan szól róluk a világ, elámulnak. Sokan örvendeznek is, mert az ötvenhét éves képviselő megválasztásának ténye megannyi, lengyelekkel kapcsolatos sztereotípiát támad meg. A bigottan katolikus, középkorias szokásokat ápoló, pápakultuszt űző és macsó Lengyelország képébe nem illik bele a transzszexuális személy parlamenti képviselővé választása. Különösen, hogy éppen a konzervatív, klerikális Krakkóban, érseki székhelyen szavazott rá majd húszezer választó. Szóval előítéletek törtek meg, s új elem került a lengyel nyilvánosságba.

Néhány éve megjelent már róla egy portrériport a varsói Polityka című hetilapban. A transzszexuális magányossága. Ez volt a címe az írásnak, amely róla és sorstársairól szólt. Kevés részlettel, más névvel írtak róla, a későbbi képviselő még nem lépett ki a nyilvánosság elé. Beszélt életéről, arról, hogy évtizedeken át szenvedett a kettősségtől: a férfitestben, amelyet a világ látott, egy nő lakott. Amikor Krzysztofnak (ez volt az eredeti neve) fiús játékokat kellett volna űznie, ő titokban babázott. Szenvedett, a fiúk lebuzizták, kisasszonyozták, a lányok sem tudtak mit kezdeni vele. A középiskolában először egy lányba szeretett bele, aztán egy fiúba. Végül úgy döntött, nincs más út, férfinak kell lennie. Talált egy lány még az osztályban, akiről úgy gondolta, ő lesz az igazi. 1984-ben fiúk született.

Évtizedekig éltek így, feltehetően mindkettőjüknek nagyon nehéz lehetett. A férj titokban magának vásárolt női ruhákat, illatszereket, az asszony pedig ezektől a dolgoktól kiborult. A mai Anna sokat beszél a kettősség okozta zavarról, szenvedésről. A lelkét uraló "nő" nehezen viselte el a férfiburkot. Szőrtelenítette magát, alaposan gondozta a körmeit - a felesége többször válni akart ilyesmik miatt. A mai Anna Grodzka keveset és óvatosan beszél a feleségéről, de feltehetően mindkettőjüknek sok szenvedést okozott ez az állapot.

z7746166X,Anna-Grodzka.jpg

Varsóban a nyolcvanas évek közepén nyílt meg az első olyan rendelő, amely a transzszexuálisok gyógyítását vállalta. Krzysztof bejelentkezett ide. Két év után az orvosok kiadták róla a hivatalos diagnózist: transzszexuális. Elmondta feleségének. Bevallotta neki, hogy nem beszélt el mindent magáról, de ezt szeretetből tette. Meg akarta őrizni a családját, a gyereket, boldog akart lenni. Az asszony azonnal válni akart, de hosszú beszélgetések során valahogy megállapodtak, hogy megpróbálnak együttélni, ahogy eddig. További húsz évig tartott a házasságuk. A férfi gyakran volt depressziós. - A munkába menekültem - emlékszik vissza most.

Krzysztof Beglowszki (ez volt a férfi teljes neve) sikeres ember volt. A Varsói Egyetemen klinikai pszichológusi diplomát szerzett. Könyvkiadó volt, filmproducer, több filmet, filmsorozatot készített a lengyel televíziónak. Reklámszakemberként is elismerték, nyomdai vállalkozása volt. Férfibőrben is politizált. A Lengyel (egyetemi) Diákszövetségben volt aktivista, aztán a baloldal különböző pártjaiban volt tag. (Lengyelország Szociáldemokráciája, SLD). Egészen 2011 tavaszáig a baloldali párt tagja volt. Akkor a varsói szervezetből kizárták, mert indult a Palikot-párt színeiben a választáson.

Hogy végül Krzysztof vállalta a férfiléttel való nyilvános szakítást, ahhoz vészhelyzet kellett. Megbetegedett, veserákja volt. "Kijöttem a kórházból, és éreztem, képtelen vagyok már elnyomni magamban, amit érzek. Megértettem, csak egy életem van" - nyilatkozta egy hetilapnak. A törvényes "nemváltás" bonyolult eljárás, bíróság határoz róla. Előzőleg sokféle papírt kellett összegyűjtenie, s így tudta meg, hogy örökbe fogadott gyerek volt. Most úgy mondja, az, hogy feltárta az élete számára is ismeretlen szeletét, jót tett neki.

- Anyám kénytelen volt örökbe adni. Akkoriban nem térhetett haza kelet-lengyelországi falujába egy zabigyerekkel. Azt gondolom, nagyon nehéz lehetett neki, hogy nem tudhatta, mi is történt az elsőszülött gyermekével. - Anyja mellett három lánytestvért is talált. Először nekik beszélt a maga transzszexualizmusáról, aztán az anyjának. - Gyorsan közeli lelki kapcsolatba kerültünk. Elfogadott engem elsőszülött lányának.

Krzysztof bírósági döntés után hormonkezelésen esett át, majd Bangkokban megműtötték. Külsőleg is nővé operálták. A fényképeken azonban látszik, az eredeti testalkatot nem változtatta meg az operáció. Grodzks azonban nő módjára beszél, nőként viselkedik. Nőiesek a fordulatai, soha nem téveszti el a beszédben, hogy magáról nőnemben beszéljen.

Az új névvel és identitással a korábbi Krzysztof Beglowski úgy döntött, hogy kiáll a nyilvánosság elé, s megpróbál másokon segíteni. Alapítványt hozott létre Trans-fuzia néven, hogy a hozzá hasonló embereken segítsen. A másik cél az volt, hogy a társadalom is többet tudjon erről a jelenségről. Nagydarab, jól öltözött, gondozott középkorú nő, aki azt magyarázza, hogy a nemi identitás nem azonos a szexszel. Kiáll a kamerák elé, hogy magával hitelesítse az ügyet. - A lóhere általában háromlevelű. Néha azonban négy levele van, ez még nem jelenti azt, hogy a négylevelű lóhere perverz. Ez az én magánbosszúm a sorson, amely így bánt velem - mondja.

Az ő példája is bizonyítja, hogy ez az ügy nem csak sebészi beavatkozás, hormonkezelés. Grodzka és mások elbeszéléséből kitűnik, hogy a nemi identitásnak ez az állapota sokak számára elviselhetetlenné teszi az életet. Változtatni kell rajta, az pedig alig vagy nehezen keresztülvihető magányosan. A külvilágban az embernek például többször igazolnia kell a személyazonosságát. Vannak esetek, amikor a transzszexuálisoknak két személyi igazolványra is szükségük lenne. Például, hogy megkaphassanak egy korábbi névre érkező küldeményt a postán. Az alapítvány megpróbál anyagilag segíteni a rászorulókon. A hormonok például nagyon drágák. Grodzka szerint neki ez nem okozott gondot, mert elég sikeres volt az előző életében, nem is volt már fiatal, lehetett elég megtakarítása az eljárásokhoz. De többen vannak, akiknek nem telik minderre. Sokan kétségbeesésükben öngyilkosságba menekülnek - állítja.

A képviselőnő egyelőre fürdőzik a nyilvánosságban. Telefonon szinte lehetetlen utolérni. Rengeteg megjelenése, médiaszereplése van. Olyan ügyekkel akar foglalkozni, amelyek sokakat izgatnak a lengyel társadalomban. Eddig a baloldal (ő is odatartozott korábban) gyávaságból nem vállalta ezeknek az egyéni és társadalmi problémáknak a képviseletét. A szexuális kisebbségek is idetartoznak, de a szabályozott élettársi szerződések is. Ilyen Lengyelországban még nem lehetséges. A törvénytervezetet beadták, de az ügy elakadt. Lehet, hogy ez a jogi megoldás a hozzá hasonló embereknek lehetővé tenné, hogy a korábbi férj-feleség az "átváltozás" után is tovább élhessen közös háztartásban, ha úgy kívánják. Anna Grodzka szeretne új képviselőként kiállni hasonló ügyekben. Nincs könnyű dolga. Megválasztása eleve kihívás a konzervatív köröknek, az egyháznak. A befolyásos jobboldali Mária Rádió alapítója, Tadeusz Rydzik lelkész riadót hirdetett azzal, hogy "szodomiták kerültek a szejmbe". A katolikus egyházban ugyan jól tudják, hogy léteznek nem átlagos pszichológiai-biológiai állapotok, de általában elutasítják, amikor valakik megoldást keresnek maguknak. Grodzka elviselhetetlennek mondja, hogy Lengyelországban a családi életre való nevelést, a szexuális nevelést hitoktatók tartják az iskolákban. Egyáltalában Anna Grodzka sok olyan kérdést akar bevinni a lengyel parlamentbe, amely vállalta volna a konfliktusokat a jelentős konzervatív erőkkel.

- Férfinak vagy nőnek jobb lenni Lengyelországban? - kérdezték tőle egy rádióműsorban. - A férfilét könnyebb. Én átmentem a másik oldalra, mert a belső harmóniát fontosabbnak éreztem a könnyű életnél.

Az egyik bulvárlap felhívta, hogy van egy fényképük, ahol férfival csókolózik. Kiderült, hogy a fiával kapta el a paparazzo. A fia elfogadja őt, ahogy van, és Anianak szólítja. Parfümöt kapott tőle születésnapjára.

Forrás: Népszabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr663410175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása