Egyre több azonos nemű pár szeretne gyereket és egyre többen alapítanak szivárvány színű családot - habár jogilag ez még akadályokba ütközik.

2001.jpg

A hároméves Theo óvodába jár, szívesen játszik a játszótéri homokozóban, és meséli lelkesen a szüleinek a napi világraszóló élményeit. Mindennapjai ugyanúgy zajlanak mint a többi hároméves kisgyereknek - éppen csak annyi különbséggel, hogy Theonak egy apuka és egy anyuka helyett, két anyukája van. Theo egy szivárványgyerek.

A "szivárványcsalád" fogalma nem régóta létezik. Olyan családokat jelent, aminek egyik vagy mindkét tagja leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű. "A szivárványcsalád nálunk egy nagyon új kifejezés. A meleg- és leszbikus-mozgalmak vívmányai után az elmúlt években teljesen logikus lett, hogy a homoszexuális emberek családjai és gyereki egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek." mondja Elisabeth Cinatl családterapeuta, aki a november 10-én Berlinben megrendezett szakkonferencián a szivárványcsaládok mellett állt ki.

Anyuka + Apuka = Anyuka + Anyuka?

Egyre több szivárványgyerek születik egy működő homoszexuális kapcsolatba, a legtöbbek egyelőre még óvodáskorúak vagy fiatalabbak, mondja Cinatl. Néhány család esetében az egyik fél egy korábbi heteroszexuális kapcsolatból hozzá át a gyerekét egy új kapcsolatba. A szivárványcsaládokat még sok megkülönböztetés éri a társadalomban, szembe kell nézzenek azzal az előítélettel, hogy egy gyermek fejlődéséhez a szülői képet egy anya és egy apa léte jelenti - még akkor is, ha számtalan tanulmány bizonyította már ennek az ellentétét. "Csak azért, mert egy gyerek például két leszbikus anyával nő fel, az még messze nem jelenti azt, hogy a családi környezet teljesen nélkülözi a férfiakat." állítja Cinatl.

Sok egynemű pár figyel arra a gyermeknevelés alatt, hogy a gyereknek kezdettől fogva lehetősége legyen a másik nemhez tartozókkal is kapcsolatban lenni. A már régebb óta ismert úgy nevezett Patchwork-családokban ez az elképzelés már eleve adott. "A mi kisfiunknak négy nagybátyja és két nagyapja van, vagyis egyszerre több férfi példa is áll előtte, mert mi azt akarjuk, hogy ez az ő életéből se hiányozzon." mondta Barbara Schlachter, az újonnan alakult FAmOs (Családok Másképp Ausztriában) egyesület elnökasszonya és a háréves Theo anyukája. Neki már egyértelmű, hogy "ott a család, ahol a gyerek". "Ez nem apáról és anyáról szól, ez csak a szeretetről szól" vallja meggyőződését.

2002.jpg

Lelkes szülők

Elisabeth Cinatl mellett már Barbara Schlachter is hangoztatja, hogy a homoszexuális párok is készen állnak az anyaságra illetve az apaságra, és készek lelkes szülővé válni. "A szivárványgyerekek teljes mértékben egy kívánság beteljesülései, a szülők általában éveken át reménykedve várják őket, és amikor mára kezükben tarthatják őket, akkor legtöbb esetben már készen állnak felnevelni őket." mondja Cinatl.

A szakértők szerint az egyik legfontosabb dolog a gyermekvállalás előtt, hogy mindenki tisztába legyen a saját nemi identitásával. Ugyanis, ha valaki saját magában kételkedik, akkor nem tud egy gyerek szemében követendő példa lenni. "Egy gyermekkel minden nap "coming-out"-olni kell, így az ember nem titkolózhat senki előtt". Legyen bárhol, bármilyen esemény, mindenhol nyilvánvalóvá válik mások előtt a szexualitás - legyen szó terhesség előtti tornáról, játszótérről vagy iskolai ünnepségről. "A legjobb módszer, ha a gyereknek a saját szintjén azonnal elmondjuk, hogy áll a helyzet. Én már számtalanszor elmondtam, hogy Theo-nak nincs apukája, hanem két anyukája van. Néha már fárasztó."

A gyermekek számára ez a családi modell a természetes, ha ebben nőnek fel, habár már nagyon korán észreveszik, hogy valamiben mégis különbözik ez a többi családtól."Nincs bennem félelem amiatt, hogy a gyerekem egyszer majd kérdéseket tesz fel a családi összetételünkről" - mondja Viviane Pernthaller, egy négy hónapos kislány anyukája, és a FAmOs gyermekcsoport egyik szervezője.

2003.jpg

Jogi huza-vona

Barbara Schlachternek és partnerének csak pozitív tapasztalatai vannak a bécsi mindennapokkal kapcsolatban. "Elfogadnak minket az élet minden területén. Sőt amikor Theo egyszer kórházba került, a partnerem is mellette lehetett végig, és ezt senki nem kifogásolta. Jelenleg egynemű párok nem fogadhatnak örökbe együtt gyermeket. Így Barbaráék esetében, ha Barbara nem tudná tovább a kis Theo gondját viselni, akkor az ő partnere nem vehetné magához a kisfiút, annak ellenére, hogy már a gyerek születése óta mellette van. A helyzetet csak tovább nehezíti, ha a biológiai apa időközben rájön, hogy mégis aktívan részt kíván venni a gyermek nevelésében. Sajnos a törvényhozók arról sem gondoskodtak, hogy az egynemű pár különválása esetén, kinek milyen joga van a gyermek neveléséhez.

Pontos adat híján csak becsülni lehet azt a tényt, hogy jelenleg sokkal több leszbikus pár nevel gyermeket mint homoszexuális férfi pár. A férfiaknak sokkal nehezebb a családalapítás egy "anyai" családtag nélkül, mivel homoszexuális párok jelenleg semmilyen jogszabály alapján sem fogadhatnak örökbe gyereket. Habár a probléma gyakran előkerül az Európai Unió Emberjogi Bírósága előtt, mégsem történt előrelépés az ügyben. Bécsben, Oberöstrreichban és Steiermarkban egyetlen lehetőség, ha a pár egy nevelt gyermeket vesz magához. Azonban ez is egy előrelépés abba az irányba, hogy jogilag és érzelmileg is teljes képet adhasson egy család.

2004.jpg

Azonos nemű párok gyermekvállalása Magyarországon

Magyarországon az egészségügyi törvény alapján mesterséges megtermékenyítés csak heteroszexuális párok és meddő vagy idős egyedülálló nők számára érhető el, ez utóbbiaknak csak anonim sperma felhasználásával. A törvény szerint tehát leszbikus párok mesterséges megtermékenyítésben nem vehetnek részt, egyedülálló leszbikusok (ha meddők vagy idősek) igen. Ennek ellenére mivel az élettársi kapcsolat könnyen letagadható, nem zárható ki, hogy ezáltal leszbikus párok is gyerekhez jussanak. Az élettársi kapcsolat letagadása azonban hamis tanúzásnak minősül, és mint olyan büntetőfeljelentést vonhat maga után. Meleg férfiak mesterséges megtermékenyítéssel nem lehetnek szülők, mert spermát csak anonim módon adhatnak.

A hatályos családjogi törvény alapján a biológiai szülő azonos nemű partnere semmilyen módon nem válhat a gyermek törvényes szülőjévé, mivel automatikusan nem válik a gyermek szülőjévé (csak ha házasságot kötöttek volna), szülői elismerő nyilatkozatot nem tehet (a törvény csak az apasági elismerő nyilatkozat fogalmát ismeri, amit nő nem tehet, és férfi is csak abban az esetben, ha nincs másik férfi, akit a gyermek apjának kellene tekinteni), partnerének gyermekét örökbe nem fogadhatja (csak ha házasságot kötöttek vagy ha mindkét biológiai szülő lemond róla). A várhatóan 2011. január 1-jén hatályba lépő új Ptk. az azonos nemű élettársak számára is lehetővé teszi a partner vér szerinti gyermekének örökbefogadását, a bejegyzett élettársak számára azonban nem.

Melegek és leszbikusok, akár párkapcsolatban élve is, örökbefogadhatnak gyermeket, de a párnak csak az egyik tagja lesz a gyermek törvényes szülője. További nehézség, hogy a törvény a (különnemű) házastársak általi örökbefogadást preferálja, így azonos nemű párok csak olyan gyermeket fogadhatnak örökbe, aki másnak már nem kellett. Közös gyermekké fogadásra a meleg és leszbikus pároknak nincs lehetőségük: a meleg vagy leszbikus pár mindkét tagja egyszerre nem fogadhat örökbe egy gyermeket, és jelenleg arra sincs lehetőség, hogy a a partner vér szerinti gyermekét vagy a partner által korábban örökbefogadott gyermeket fogadja örökbe az azonos nemű partner. A várhatóan 2011. január 1-jén hatályba lépő új Ptk. az azonos nemű élettársak számára is lehetővé teszi a partner vér szerinti vagy korábban örökbefogadott gyermekének örökbefogadását, így két lépésben a pár mindkét tagja a gyermek szülőjévé válhat. Ez a lehetőség a bejegyzett élettársak számára nem elérhető.

Forrás: diestandard.at / Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr473400875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása