Az állatvilágban nem ritka, hogy bálnák dörzsölgetik össze a péniszüket, vagy zsiráf teszi a szépet azonos nemű társának. Egyes fajoknál alig fordul elő a homoszexuális viselkedés, míg más fajoknál életforma. Ez utóbbira jó példa a bonobó, azaz a törpe csimpánz, ők egymás közt szexszel oldják meg a problémáikat.

Az amerikai Bruce Bagemihl biológus könyvet (Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversit; 1999) is írt arról, hogy közel ötszáz állatnál figyelhető meg a homoszexuális viselkedés, főleg emlősöknél és madaraknál. Egy oslói kutató szerint ez a szám elérheti az 1500-at is, és az emlősökön és madarakon túl rákokra, rovarokra, hüllőkre is jellemző, hogy azonos nemű társat választanak. Ma már kiállítások, könyvek és számtalan kutatás támasztja alá azt, hogy az állatvilágban valóban közel 1500 fajnál megfigyelhető a homoszexualitás. Sokan ezzel magyarázzák azt, hogy ez a viselkedés egyáltalán nem természetellenes, de ezt a vitát érdemes meghagyni a darwinistáknak és a templombajáróknak.

014.jpg

Biszexuális mélytengeri tintahalak

Az azonos nemű állati szerelmek miértjeire a válaszok fajonként eltérőek, a kutatók szerint legalábbis. Egyáltalán nem biztos, hogy mély, őszinte szerelem és vonzódás, esetleg a szexuális vágy hajtja őket egymáshoz.

Ezt igazolja az is, hogy a Csendes-óceán mélyvizeiben élő tintahalak (Octopoteuthis deletron) feltehetően azért borítják be spermáikkal hím társaikat is, mert olyan magányosan élnek, hogy ritkán fordul elő, hogy összetalálkoznak más fajtársukkal. A nemek közti hasonlóság, valamint a mélytengeri sötétség ráadásul csak rásegít arra, hogy minden szembejövő tintahalra, válogatás nélkül lőjék spermájukat, a reprodukció lehetősége miatt inkább nem kockáztatnak. Ezzel szemben több azonos nemű bonobónál és hattyúnál figyeltek meg hosszú évekig tartó, valódi élettársi viszonyt.

015.jpg

Kitömött leszbikus hattyúpár egy oslói múzeumban

Az oslói Természettudományi Múzeumban 2006-ban rendeztek a kiállítást, amin keresztül bizonyították, a homoszexualitást szerte az állatvilágban megtalálható. "Egy oslói zoológus, Petter Böckman szerint nagyjából 1500-ra tehető azon fajok száma, amelyek tagjai akár azonos nemű egyedekkel is létesítenek szexuális kapcsolatot. Medvék, gorillák, flamingók, lazacok vagy baglyok  is vonzódnak saját nemükhöz" - írta meg korábban az Inforádió.  A kiállításon kitömött leszbikus hattyúpárt tettek közzé, a tudósok szerint ugyanis előfordul, hogy a hím a megtermékenyítés után otthagyja a nőstényt az utóddal, és később egy másik nőstény tölti be a szerepét. Ugyanez a viselkedést a pingvineknél is tapasztalták. Állítólag a megfigyelések során azt is látták a kutatók, hogy leszbikus hattyúk tojást adtak egy meleg hattyúpárnak, pusztán kedvességből. A pingvineknél pedig arra akadt példa, hogy egy északkelet-kínai meleg pingvinpár egyik tagja tojást akart lopni nőstény társától. Ezért később elkülönítette őt a gondozója.

016.jpg

A delfinek még orgiát is csapnak

Az egyik legismertebb homoszexuális állat a bonobó, azaz a törpe csimpánz, etológusok szerint az egész fajuk úgy ahogy van, biszexuális. A szex fontos szerepet játszik az életükben, jellemzően ezzel oldják meg egymás közt a konfliktusokat. Megfigyelések szerint élvezik is a szexet, nem ritka, hogy orálisan könnyítenek egymáson. Az oroszlánok szintén szexszel oldják a feszültséget, a hím oroszlánok közt gyakori, hogy szexuális aktussal erősítik egymás pozícióját, a lojalitást. Szintén gyakori a homoszexualitás a gyilkos bálnák és a delfinek körében is, és külön érdekesség, hogy míg a hímek és nőstények kapcsolata múlandó e fajoknál, egyes meleg delfinpárok akár hosszú éveket is együtt töltenek. A delfineknél nem ritka a homoszexuális orgia sem, az állatok viselkedését kutatók szerint amúgy a delfinek a gruppenszexben meglehetősen erőszakosak.

017.jpg

Minden tizedik feketefejű sirálypár leszbikus

A majom nőstények körében azt figyelték meg, hogy a csoporton belül nem csak közösen szereznek élelmiszert és nevelik a gyerekeiket, hanem szexelnek is: állítólag a nőstény majmok nemi szervei ilyenkor megduzzadnak, ezeket aztán egymáshoz dörzsölgetik. “Az emlősöktől kezdve a rákokig, rovarokig számtalan homoszexuális állatfaj létezik. Az ilyen állatok tényleges száma jóval nagyobb lehet, mint amit jelenleg ismerünk. Néhány állatfajnál a homoszexuális viselkedés ritka, másoknál egyenesen életforma, mint például a törpe csimpánzoknál” - nyilatkozta az oslói Petter Bockman etológus, és hozzátette, ha például egy kolónia fekete fejű sirályt lát az ember, akkor biztos lehet abban, hogy körülbelül minden tizedik sirálypár leszbikus.

018.jpg

Forrás: ut

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr933394919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása