Ahogy arról már korábban írtunk, keddenként két új vígjátéksorozattal érkezik az NBC, Matthew Perry friss vállkozásával, a remek Go On-nal, és az egyelőre érdekes koncepciójú The New Normal-lal. Érdekes a koncepció, mert sok ember számára kényes témát dolgoz fel, ami mégis mindenkinek akar szólni: két férfi kapcsolatában elérkezik az a pont, amikor gyermeket szeretnének, ezért felfogadnak egy béranyát, aki nem mellesleg egy igazán homofób anyukával van megáldva. Mondjuk úgy, hogy anyuci mindig nagy erőkkel készülne egy melegfelvonulásra, de nem a ruhaválasztással, hanem a tojásvásárlással lenne elfoglalva. Nagyjából ennyi, és semmi több. Egy sokszereplős terhestörténet érkezett, sok-sok meleg poénnal.

A sorozat egyik szlogenjét szemügyre véve (A post-modern family) egy picit a Modern Familyhátán felkapaszkodni kívánás izzadságszaga kezdi belengeni a teret, nem teljesen véletlenül, a The New Normal ugyanis akarva-akaratlanul is eszünkbe juttatja a Modern család férfipárosát és kislányukat, csak sajnos a friss főhősök, David és Bryan egyáltalán nem annyira vicces, mint Cam és Mitchell. Vagyis valahol mégis azok, hiszen kapnak néhány jó beszólást, csak néha már túl sok belőlük, a helyzetet pedig a súlyosan naiv Goldie, a béranya és cuki kislánya sem mentik meg.

kepatmeretezes_hu_nn2.jpg

Mindehhez hozzátartozik, hogy Ryan Murphy új sorozatáról beszélünk, tehát a Glee, aKés/Alatt és az American Horror Story színvonalát várjuk el tőle (vagyis újabban inkább már csak az utolsó kettőét). A The New Normal egyelőre azért furcsa, mert mindenkinek akar szólni, ezt pedig jobb ötlet híján úgy oldották meg, hogy a melegpoénokat néhány meglehetősen homofób követi, az egészet pedig valami túlságosan is édes cukormáz próbálja összetartani, mint valami összecsapott esküvői tortát egy makkoshorkantói lakodalmon.

De míg a Modern Family esetében eszméletlenül jól működik ez a vonal, ebben a szériában sokszor idegesítő, nem valószerű az egész. Mennyire hiteles vagy szórakoztató például az, ha egy zavarban lévő meleg férfi a méregdrága nadrágjáról kezd el beszélgetni a mellette ülő kislánnyal, miközben éppen a mesterséges megtermékenyítés elvégzésére várakoznak barátjával egy klinikán? Az üzenet teljesen egyértelmű: senki sem tökéletes, fogadjuk el egymást, és akkor mindenki boldog lesz, csak éppen az elbeszélés módja hagy némi kívánnivalót maga után.

kepatmeretezes_hu_nn1.jpg

Murphy egyértelműen arra gyúr, hogy egy kicsit mindenkinek adjon, de nincs egyensúly, teljesen természetes módon mégis a meleg családra épített poénok vannak többségben, jóhogy, hiszen ők a főszereplők – de akkor miért kell nekünk a brutális, homofób nagyi karaktere, vagy a szintén brutális, de nem homofób asszisztensnő? Nem mertek bevállalni egy nyíltan homoszexuális párról szóló vígjátéksoroztatot? Valószínűleg nem. Ezért még nem elítélhető a csatorna és Ryan Murphy sem.

The New Normal egyébként egyáltalán nem szörnyű, néhol igen jó poénokat hoz, csak félő, hogy hamar kifullad majd igazi történések híján. Már most nagyon kiszámíthatónak és itt-ott kifejezetten idegesítőnek tűnik, de ha sikerül a továbbiakban belőni a tökéletes egyensúlyt, egy fogyasztható sitcommal lehetünk gazdagabbak.

Forrás: player.hu