Félelmek az ágyban

2011.12.15. 18:00

nSaját szexuális teljesítményünkkel kapcsolatos negatív gondolataink, a túlzott önmegfigyelés és a kérdőjelek sorozata automatikusan akadályokat gördítenek a szabad szexuális vágyak, érzelmek és cselekvések áramlása elé. Abbéli aggályunk, hogy szeretkezés során nem elég jó az alakításunk vagy teljesítményünk, automatikusan megfoszt minket az örömteli pillanatoktól.

Az ördögi kör

A szexuális szorongásnak számos kiváltó oka lehet. Önértékelési problémák, félelem a szexuális kihívásoktól, a teherbeeséstől, párkapcsolati problémák vagy akár szexuális zavarok is vezethetnek odáig, hogy az ember képtelen lesz kikapcsolni gondolatait, és nem tudja átadni magát a testi örömöknek. A szexuális szorongások egyik tipikus esete, ha az ember oly mértékben el van foglalva a kérdőjelekkel, hogy a szeretkezésben szinte nem is vesz részt, és ezzel a félt problémát éppen önmaga valósítja meg. Míg a szorongók egy része elkezd azon gondolkodni, hogy hogyan legyen spontán és ellenállhatatlan az ágyban, és a szeretkezés minden egyes mozzanatát megtervezi, addig mások a partner heves zihálására, a nem kellően nedves hüvelyre, a nem tökéletes pozitúrára vagy épp az erekció milyenségére koncentrálnak.

Az ördögi kört pedig maga a szorongó hozza létre azzal, hogy a következő együttlétkor az előző, sikertelen próbálkozás momentumait fogja felidézni. Ezzel ismét blokkolja az önfeledt szeretkezés lehetőségét. Ez sajnos folyamatos kudarcokhoz vezet, ami vagy teljesen elveszi, vagy jelentősen csökkenti az illető szexuális bátorságát, de majdnem biztos, hogy az együttlétek számának rohamos csökkenéséhez vezet. A mit sem sejtő partner pedig több mint valószínű, hogy visszautasításként, vagy saját hibájaként éli meg a helyzetet. A szeretkezés pedig egy helyett, immár két ember számára veszti el szépségét.

Az erekciós zavarok szintén segíthetik a szexuális szorongás kialakulását. A félelem, hogy nem következik be merevedés, vagy az nem tart elég hosszan, általános probléma a férfiak körében. A legtöbb esetben azonban még csak valódi szexuális zavar sem húzódik a hátterében. A szorongást maga a férfi indukálja gondolataival, vagy éppenséggel életvitele - a stresszes hétköznapok, kimerültség, túlzott alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás vagy épp a megfázás - okozza az átmeneti fizikai teljesítményképtelenséget. A szervezet pillanatnyi kimerültségét sokan nem ismerik fel, és e helyett inkább megkérdőjelezik saját férfiasságukat. Megesik olykor, hogy a túlzott feszültség, a nem megfelelő környezet, vagy akár az új partner okozta izgalom okozzák a sikertelenséget, amit aztán az ember óriási problémává képes felduzzasztani.

Ha a férfi képtelen túllépni ezeken az apró kudarcokon, és megkérdőjelezi saját teljesítőképességét, garantált, hogy a jövőben szorongásával, szükségtelen töprengésével ellehetetleníti saját helyzetét. A nem megfelelő szexuális teljesítmény miatti állandó feszültség olyan, mintha jéghideg zuhany alá állnánk, miközben belülről tomboló tüzek hevülnek bennünk. A félelem idővel állandóvá és automatikussá válik. A szervezet megtanulja a helytelen reakciót: ha szexre kerül sor, szorongással kell válaszolnia, ami egyértelműen lehetetlenné, de mindenképpen problémássá teszi az együttlétet.

Az öröm számtalan módon elérhető

A szexuális szorongás egy idő után komoly problémává növi ki magát, és alattomos módon fosztja meg az embert a szexualitás szépségeinek maradéktalan élvezetétől. Az első kudarc után ne keressük tehát magunkban a hibát, helyette próbáljuk megtalálni a magyarázatot a történtekre. Legyünk őszinték önmagunkkal és partnerünkkel, és semmiképp se magyarázzunk bele valótlan dolgokat a kellemetlen eseménybe.

A szorongás oldására számos módszer létezik, de már a probléma felismerése is fél sikernek számít. Egy megértő partner és a szükséges időráfordítás segítségével "kinevelhető" a szorongásos félből a megrögzült aggódás, és az képes lesz újra gondtalanul átadni magát a szexualitás nyújtotta örömöknek.

A Tantra és a Tao filozófiája is tökéletes megoldást kínál a szexuális szorongóknak. Ezek a filozófiák pontosan azon alapszanak, hogy nem a teljesítmény a lényeg, nem az orgazmus elérése, nem az erekció fenntartása a cél, hanem az ehhez vezető út. Nincs semmiféle teljesítményhajsza. Az a fontos, hogy mindkét fél élvezze az örömteli keresgélést azon a titokzatos úton, ami nem más, mint saját szexuális labirintusuk. Nincs szükség merev hímtagra, nedves hüvelyre, tökéletes pozitúrákra ahhoz, hogy partnerünket kényeztessük, izgathassuk. A másiknak okozott öröm számtalan módon elérhető anélkül, hogy görcsösen a túlmisztifikált orgazmus felé törtetnénk.

Forrás: tabu.origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr823435733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása