2011.06.18 - A szakma és a közönség fődíját is elnyerte Alföldi Róbert rendezése, a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyén. A darab egy második világháború utáni német közösséget mutat be, amely kiveti magából homoszexuális tagját. Díjazták a Nemzeti Színház három színészét is, Radnay Csillát, Hevér Gábort és Szabó Kimmel Tamást.

A versenyző 15 előadás közül a Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból-nak ítélte oda a legjobb előadásnak járó fődíjat a 16. POSZT szakmai zsűrije. Ugyanezt a produkciót ítélte a legjobbnak a közönségzsűri is. Martin Sperr német színész-drámaíró darabja egy bajorországi közösséget mutat be, ahol a falubeliek kiközösítik, majd levadásszák a falu homoszexuális tagját. Az előadás újszerű rendezési ötletekkel teszi életszerűvé a történetet (itt olvashat bővebben az előadásról).

A legjobb rendezőnek járó díjat Mohácsi János nyerte a Parasztopera című pécsi előadásért (az előadásról itt írtunk, a rendezővel itt beszélgettünk), ugyanennek az előadásnak a jelmezeit is díjazták (Remete Krisztina tervezte).

Mohácsi János Nemzeti Színházban bemutatott rendezését, az Egyszer élünk-et a zenéjéért díjazták, Kovács Márton (az előadásról itt írtunk), a darab zeneszerzője az Egyszer élünk-ért és a pécsi Parasztopera zenei átdolgozásáért egyszerre kap elismerést.

Vidnyánszky Attila rendezését, a debreceni Mesés férfiak szárnyakkal-t különleges látványvilágáért és a színházi eszközök komplex használatáért díjazták.

Pintér Béla és Társulata Szutyok című produkciója kapta a legjobb színpadi szövegnek járó díjat.

A színészek közül Szamosi Zsófiát (Pintér Béla és Társulata, Szutyok) választotta a zsűri a legjobb női főszereplőnek, és Mucsi Zoltán (Bárka Színház, Nehéz) lett a legjobb férfiszínész. A Pintér Béla és Társulata egy másik színésznője is díjat nyert, Enyedi Éva lett a legjobb női epizódszereplő (itt képeket nézegethet a színésznőkről). 

A legjobb férfi epizódszereplőnek a Nemzeti Színház színészét, Hevér Gábort választották, akinek két előadásban nyújtott teljesítményét is értékelte a zsűri: szerepelt a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból, valamint az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című előadásban is.

A legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Radnay Csillának ítélték oda a Nemzeti Színház Egyszer élünk című előadásában és a HOPPart társulat Chicago című musicaljében nyújtott teljesítményéért. A legjobb 30 év alatti színész Szabó Kimmel Tamás lett, a Nemzeti Színház Három nővér-ében nyújtott alakításáért.

A zsűri különdíját a Katona József Színház A mizantróp című előadása kapta.

A szakmai zsűrin kívül a POSZT-on díjat oszt a MASZK Országos Színészegyesület színészekből álló zsűrije is. Ők Köles Ferencet (Pécsi Nemzeti Színház, Parasztopera) és Pap Verát (Vígszínház, Mikve) emelték ki.

Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr333415428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása