Először állapította meg Magyarországon bíróság, hogy valaki szexuális orientációja miatt részesült munkahelyi diszkriminációban, és emiatt vesztette el állását - tudta meg lapunk.

300819_1.jpegA Kúria tegnapi döntése szerint egy ceglédi szakközépiskolai tanár - a tanúk nyilatkozatai és a felülvizsgálati kérelemben foglaltak alapján - bizonyíthatóan hátrányos megkülönböztetést szenvedett és munkáltatója nem tett semmit annak érdekében, hogy a tanulók részéről felé irányuló folyamatos sértegetésnek elejét vegye. Mindezt a homoszexualitását vállaló, de lapunktól névtelenséget kérő pedagógus mondta el, aki azért nem vállalta nevét, mert tart a további elhelyezkedési problémáktól.

A felperes elsődleges és másodlagos felülvizsgálati kérelmére, amelyek szerint az első és másodfokon eljáró bíróság nem adott helyt a tanár nem vagyoni kártérítéssel kapcsolatos követelésének, a Kúria a Pest Megyei Munkaügyi Bíróságot új tárgyalásra és újabb határozat meghozatalára utasította. A tanár szerint azonban a számára kedvezőbb új bírói döntésre nem sok esély van, mivel ugyanez a bíróság volt az, ahol nem vették figyelembe az őt ért nyilvánvaló jogsértéseket. 

A ceglédi Bem József Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója ugyanis 2005-ben jogellenesen köttetett vele határozott idejű munkaszerződést 2007-es határidővel - közalkalmazottakkal elvileg csak határozatlan idejű szerződés köthető -, amelynek lejártát aztán az igazgató önkényesen 2006-ra módosította, majd megszüntette a munkaviszonyt. Az elsőfokú döntést hozó bíró indoklása szerint ugyanis a nem vagyoni kártérítéshez nem elég a személyiségi jogok sérülése, ahhoz alkotmányos alapjogok sérülése szükséges. Ez azonban a tanár szerint ellentmond az Alkotmánybíróság egyik 1992-es határozatának.

A pedagógus lapunkkal közölte: a Kúria döntése miatt a strassbourgi emberi jogi bírósághoz, valamint az Alkotmánybírósághoz fordul.

Forrás: nepszava.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr134784900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása