Amerikában már a 11 és 21 év közötti fiúknak, fiatal férfiaknak is (homoszexuális és biszexuális férfiaknak 26 éves korig) ajánlják a HPV elleni védőoltást.

Az oltásbeadatása különösen fontos azoknak a férfiaknak, akik azonos neműekkel is létesítenek szexuális kapcsolatot. Őket 26 éves korukig ajánlott beoltani. Noha a végbélrák összességében ritka betegségnek számít, a homoszexuális és biszexuális férfiak körében jelentősen gyakrabban fordul elő, leggyakrabban a HIV pozitív emberek körében.

A vastagbélrák kialakulásának kockázatát a védőoltás akár 50-78 százalékkal csökkenti.

Eddig a HPV (humánpapillóma vírusok) elleni védőoltást csak lányoknak ajánlották, mégpedig elsősorban a 12-17 éves korosztálynak.

Becslések szerint a szexuálisan aktív felnőttek 60-80 százaléka antitesteket termel a HPV vírusok ellen, az egyben azt is jelenti, hogy a szervezetük már a HPV vírusok legalább egyik típusával kapcsolatba került.

Néhány HPV típus ún. lógó szemölcsök kialakulását idézi elő a genitáliák, a végbélnyílás és ritkán a száj környékén, ezek ritkán rákos elváltozásokká fajulhatnak.

A méhnyakrák Európában a második, a fejlődő országokban a leggyakoribb halálok a 15 és 35 év közötti fiatal nők körében. A méhnyakrák kialakulásában mindig a humán papillóma vírusok vesznek részt. A nagyon ritka végbélrákot is az esetek 90 százalékában HPV vírusok okozzák. A pénisz- és szeméremajakrák kialakulásáért 40, a száj-garatüregi daganatok kialakulásáért pedig 12 százalékban felelősek a HPV vírusok.

Forrás: webbeteg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr664325590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása