Drezda – A szász evangélikus egyházban homoszexuális párok számára is engedélyeznék a parókiákon való együttélést. Ennek azonban az lenne a feltétele, ha az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatban élnének. Az egyes eseteket azonban mindig felül fogják bírálni – jelentette be a Szász Evangélikus-Lutheránus Tartományi Egyház. Forrás: epd, evangelisch.de, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

A bejegyzett élettársi kapcsolaton túl a párnak meg kellene szereznie gyülekezete presbitériumának beleegyezését is. Az egyházvezetés azonban e szabályozás mellett továbbra is a férfi és a nő közötti biblikus hátterű házasságot és a család klasszikus formáját tartja követendőnek.

De a tartományi egyház egységének érdekében a 2001-ben hozott egyházvezetői döntések továbbra is fennállnak. A jelenlegi döntés hátterében azonban az áll, hogy a Németországi Protestáns Egyház (EKD) bevezette a szövetségi, egységes lelkészi szolgálati jogot, amelyben engedélyezték az azonos nemű párok számára a parókiákon való együttélést.

leadImage.jpg

Jochen Bohl tartományi püspök elmondta, hogy a szász tartományi egyházban csak egymás véleményének kölcsönös respektálásával és a más vélemények tiszteletben tartásával tudták meghozni ezt a rendelkezést.

„Remélem, hogy a tartományi egyházunk gyülekezeteiben élő keresztények ezt a döntést el fogják majd tudni fogadni – hangsúlyozta a püspök. – Biztos vagyok abban, hogy a homoszexuális beállítottságú embertársaink, akikkel egyházunk közösségében is egy közösséget alkotunk, elfogadást nyernek majd hittestvéreink által.”

Áprilisban a szász tartományi zsinat elé kerül majd az ezt alátámasztó törvény, amelyben részletesen szabályozzák majd a kérdést.

Mint ismeretes, Szászországban homoszexuális kapcsolatban lévő ordinált lelkészek partnerükkel közösen nem élhettek a lelkészlakásban, ám decemberben a lipcsei egyházmegyében nyílt levélben kérvényezték ennek lehetővé tételét. Ebben a szolgálati konzekvenciáktól mentes homoszexuális házasság lehetőségét és a homoszexuális párok megáldását is követelték.

Forrás: evangelikus.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr433852140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása