Kicsoda Elio Di Rupo?

2011.12.31. 06:00

Elio Di Rupo, a frissen megválasztott belga miniszterelnök olasz származású, homoszexuális, büszke ateista, de legalább nem beszéli jól a holland ajkú flamandok anyanyelvét sem. Te érted eztet?

A 60 éves politikus kinevezésével véget ért Belgiumban az 535 napos kormányválság, és több mint harminc év után ismét vallon (francia anyanyelvű) politikus vezeti a belga kormányt.

belgien_elio_di_rupo_fullSize_1.13376476.1321870870.jpg

Elio Di Rupo 1951-ben született Belgium déli részén, olasz bevándorlók hetedik gyermekeként, emiatt „Kis makaróninak” becézi a média. Di Rupo a kisebbrendűségi érzését kiugró tanulmányi előmenetelével kompenzálta. Vegyészdiplomát szerzett, majd az angliai Leeds Egyetemen ledoktorált, később mégis a politika felé fordult.  A hetvenes évek végén előbb szocialista ifjúsági körökben dolgozott, majd önkormányzati képviselővé választották. Az éles elmével megáldott Di Rupóra akkortájt figyeltek fel a szocialisták. Parlamenti képviselősége után a vallon kormányban az oktatásért és médiáért felelős miniszterként, később a brüsszeli kormányban közlekedési miniszterként dolgozott. 1994-ben szövetségi miniszterelnök-helyettessé lépett elő, ám pályája két évvel később csaknem kettétört. Egy fiatal homoszexuális férfi pedofíliával vádolta meg, de a bíróság felmentette. Az ügy kapcsán Di Rupo a belga közéletben elsőként vállalta nyíltan addig gondosan titkolt melegségét, és a botrány ellenére 1999-ben a párt első embere lett.

Az izlandi Jóhanna Sigurðardóttir után ő a világon a második, az Európai Unióban pedig az első nyíltan meleg miniszterelnök. Ami igazán különlegessé teszi a helyzetet, hogy Di Rupo a belga kereszténydemokratákkal koalícióban alapított kormányt.

A holland ajkú flamandok nem örülnek az új miniszterelnöknek: Filip Dewinter szélsőjobboldali parlamenti képviselő azt írta másfél éve, hogy ha Di Rupo lesz a miniszterelnök, akkor inkább Namíbiába költözik. Az új kormány felesküdése óta már több mint ötvenezren csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amely követeli a flamand politikustól, hogy tartsa be ígéretét.

Eddig mássága miatt nem, csupán gyenge hollandtudása miatt támadták. Ugyanis a franciával, angollal és az olasszal szemben Di Rupo nem beszéli folyékonyan a belgák többsége (60 százaléka) által beszélt holland nyelvet. Különösen Bart De Wever a függetlenek flamand vezetője támadta agresszívan: „A 10 éve Belgiumban élő nigériai takarítónőm sokkal jobban beszél hollandul, mint Elio”.

A szombati belga médiajelentések szerint egy vallon kereskedelmi tv-csatornához máris érkezett egy fenyegető levél, amely szerint “egy homoszexuális nem lehet egy olyan leendő muzulmán állam miniszterelnöke, mint Belgium”. Az “Allah nevében” írt üzenet szerint “a vétkező és homoszexuális Di Rupót fehér kard veszejti el”.

Forrás: gepnarancs.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr803483451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása