Műpénisszel a parlamentbe

2011.12.30. 12:00

A Palikot Mozgalma egyről 10 százalékra nőtt három hónap alatt Lengyelországban. Mivel nyerte meg a közvéleményt az új sztárpárt? Magyari Péter publiciszikája a Kreatív novemberi lapszámából.

Az október eleji lengyel parlamenti választás legmeglepőbb fejleménye az volt, hogy egy Palikot Mozgalma nevű párt tíz százalékot kapott, és ezzel harmadik lett. A pártot júniusban jegyezték be, augusztus elején a közvélemény-kutatók még csak egy százalékra mérték.

Az egész kampány unalmas volt ugyan, így egy új erőnek, friss hangnak akár kedvezhetett volna a hangulat. Viszont nagyon kiélezett volt a választás, ilyenkor a mérsékelt erők közötti szavazatmegosztás kockázatos. Bár a kormányzó jobbközép Polgári Platform végig vezetett, nagyon jöttek fel az ultrakonzervatívok. Ám ez se riasztott el közel másfélmillió lengyelt, hogy egy új pártra szavazzon.

Egy olyan pártra, amelynek névadója maga a pártelnök, Janusz Palikot. Az egész kampány erre az egyetlen emberre épült, a pártban csak neki volt komolyabb politikusi tapasztalata, 2007 és 2010 között ugyanis a kormányzó Polgári Platform képviselője volt.

Palikot úgy csinált a semmiből pártot, hogy elsősorban sokkoló performanszaira épített. Ezeket emlegette mindenki az egész kampány alatt. 2007-ben például úgy ment el a Polgári Platform pártkongresszusára, hogy a pólója elejére az volt írva, hogy „SLD-s vagyok” (ez a baloldali posztkommunista ellenzék pártja ,a Sojusz Lewicy Demokratycznej, vagyis a Baloldali Demokratikus Szövetség), a hátára meg az, hogy „meleg vagyok”. Öltözékét azzal magyarázta, hogy szívén viseli a kisebbségek sorsát.

Képzeljünk el egy fideszest, amint elöl MSZP-s, hátul homoszexuális pólóban flangál Orbán Viktor beszéde alatt, és megértjük a húzás jelentőségét. De azt is elképzelhetjük, hogy milyen lett volna, ha a Zsanett-ügy idején egy kormánypárti képviselő játékpisztollyal és műpénisszel a kezében tart sajtótájékoztatót a rendőri brutalitást gúnyolva. Palikot pontosan ezt tette, amikor választókörzetében felmerült a gyanú, hogy rendőrök erőszakoskodtak egy fiatal lánnyal.

99330.jpg

Palikot pártjának egyik tévészpotja arról szólt, hogy egy apuka üvöltve zihál, mert a gyerekének összesen egy hittankönyvet kell bepakolnia az iskolatáskájába, semmi mást. A párt egyik fő programja ugyanis az volt, hogy töröljék el a kötelező hittant a közoktatásban. Meg ne kapjanak állami támogatást az egyházak. Legyen szabad az abortusz és a marihuána fogyasztása. És házasodhassanak a melegek. Oszlassák fel a felsőházat, legyen kisebb a parlament, és jöjjön az egykulcsos személyi jövedelemadó és áfa (18%).

Palikot azzal vádolta a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Kaczinsky
elnököt, hogy ő tehetett a balesetről, mert erőltette, hogy a nagy ködben is leszálljon a repülője. Az elnök ikertestvérét, a most miniszterelnök-jelölt másik Kaczinskyt megkérdezte, hogy meleg-e, hiszen hatvan felett is agglegény. Pártja többek között egy abortuszpárti nőjogi aktivistát, egy nővé operált férfit, egy nyíltan meleg volt szociáldemokratát és egy kiugrott katolikus papot juttatott most parlamenti mandátumhoz.

A magyarnál jóval konzervatívabb lengyel társadalomban ezek igazán erős gesztusok és követelések. Hogy mégis alig három hónap kampányolással a voksok tizedét lehetett megszerezni velük, azt bizonyítja, hogy a nagyon egyértelmű, nagyon bátor fellépés igenis hozhat átütő eredményt.

A kutya ott van elásva persze, hogy ezzel választást nyerni biztosan nem lehet. Hirtelen nagyot dobbantani, a semmiből jelentős tényezővé válni viszont igen, sokkal könnyebben, mint mérsékeltként evickélni az unott közhelyek között. A radikalizmus a kezdetekkor mindig a leghálásabb megoldás.

Hogy teljesen tudatosan pukkasztja a lengyel polgárokat, arra bizonyíték, hogy kampányfőnökének éppen azt a Piotr Tymochowiczot kérte fel, aki korábban Andrzej Leppernek dolgozott. A sertéstenyésztőből egykor miniszterelnök-helyettességig jutó
Lepper politikailag nagyon messze állt ugyan Palikot libertariánus nézeteitől, de szintén polgárpukkasztó és elitellenes gesztusaival futtatta fel Önvédelem nevű, EU-ellenes, a vidéki szegény parasztokra épülő populista pártját. (Lepper egyébként nemrégiben öngyilkos lett, mert szexuális erőszak és korrupciós ügyek sora miatt nyomoztak ellene.)

Egy másik fontos kulcsa a sikernek, hogy Palikot nagyon gazdag. Vodkagyárából elég jelentős vagyonra tett szert ahhoz, hogy állami támogatás nélkül is szervezkedjen és költsön a kampányra. Szavazóinak ez vonzó, mert visszatérő szlogenje, hogy ő nem a pénzért csinálja. Hanem mert filozófus (tényleg ez a végzettsége!), és tudja, hogy fontos hasznosnak lenni.

Palikot elsősorban a nagyvárosi fiatalokra és a gazdagabb vállalkozókra támaszkodott, illetve a homoszexuálisokra és az antiklerikálisokra. Ugyanakkor maga is megjegyezte, hogy az átütő sikert valószínűleg nem érhette volna el, ha az elmúlt években lengyelek milliói nem mehettek volna Nyugat-Európába dolgozni és tanulni. Szerinte kulcsfontosságú volt, hogy hatalmas tömegek látták meg, hogy milyen a nyugati liberalizmus – amit ő egyébként modernizmusnak nevez. És valószínűleg nem lett volna képes a semmiből berobbanni, ha nem húz le három évet a Polgári Platform frakciójában.

Palikot példája jól mutatja, hogy a provokáció a legjobb eszköz hogy valaki új szereplőként betörjön a nagypolitikába. Hogy ebből lehet-e továbblépni és komoly tényezőként ott is maradni, azt a következő években rajta keresztül is megfigyelhetjük.

Forrás: kreativ.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr253483337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása