Rengeteg pletyka, tévhit és egyéb mendemonda kering a szexuális orientációról. Sajnos nap mint nap halljuk, leggyakrabban tévesen használva e szavakat. Nem egyszerű tehát eldönteni, hogy az iskolai csúfolódásból mi is az igaz, és mi nem. Most ebben szeretnénk segíteni.

Legelőször tisztázzunk néhány dolgot. A szexuális orientáció egy olyan fogalom, melyet annak a leírására használnak, hogy kinek milyen a szexuális beállítottsága. Eszerint lehet az illető heteroszexuális (ellenkező neműekhez való vonzódás), homoszexuális (azonos neműekhez való vonzódás) és biszexuális (mindkét nemhez való vonzódás).

Külsőből ritkán

Az emberek többsége nagyon könnyen rámondja a másikra, hogy homoszexuális, biszexuális vagy heteroszexuális. Igen, de milyen alapon? Kinézetből nem lehet megállapítani, hogy kinek milyen a szexuális beállítottsága. Nos, ha elolvasod, ezt a cikket ,remélem, már tisztábban fogsz látni.

Génjeinkben van

A szexuális orientációt okozó emberi testrészeket, sejteket még mái napig is kutatják. Pontos információ nincs erről a kutatásról, hiszen még be sem fejezték. Viszont annyi elmondható, hogy pár biológiai faktor felelős ezért, melyek még a születés előtt rögződnek. Mindenféle tanulmány nélkül leszögezhetjük, hogy a szexuális orientáció nem egy olyan dolog, amelyet az ember választhat. Ez belénk van kódolva.

A Kinsey-skála szerint

A szexuális beállítottságunk egyik legnagyobb kutatóorvosa Alfred Kinsey. Az ő nevéhez fűződik a Kinsey-skála, amely megállapítja még pontosabban az emberek orientációját. Vannak ugyani emberek, akik nem egészen heteroszexuálisak, de nem is biszexuálisak és így tovább. A skála így néz ki:

0. Teljes mértékben heteroszexuális
1. Túlnyomóan heteroszexuális, ritkán homoszexuális
2. Túlnyomóan heteroszexuális, gyakran homoszexuális
3. Egyaránt heteroszexuális és homoszexuális (biszexuális)
4. Túlnyomóan homoszexuális, gyakran heteroszexuális
5. Túlnyomóan homoszexuális, ritkán heteroszexuális
6. Teljes mértékben homoszexuális

meleglanyok.jpg

Manapság, azonban sok kutató kérdőjelezi meg Kinsey professzor skáláját. Az emberek ugyanis külömbözőek. Mindenki más, így az orientációjuk is változhat. Ez csak egy közelítőleges skála, melyet felállítottak. Sokkal inkább használhatjuk mankónak, mint pontos eredménynek.

Az embereket nem lehet kategorizálni. Csak akkor lehetsz biztos valaki szexuális beállítottságában, ha megkérdezed, és ő elmondja neked. Nem ítélheted meg a munkájukról, a kinézetéről, sem pedig a hobbijairól. Még akkor sem, ha sokan így tesznek.

Nem vagy egyedül

Igen, ez eddig mind oké, nem kategorizálom a másikat, viszont mi van, ha én nem tudom eldönteni a szexuális beállítottságomat? Nyugodj meg, nem vagy egyedül! Rengeteg ember teszi fel a kérdést magának, hogy valójában ő melyik nemhez is vonzódik. És előbb utóbb mindenki választ kap rá. Sőt, mindenkinek kell rá válaszolni!

Sok ember kimutatja a szexuális vágyakozását, és az orientációját. És sokan csak a divat kedvéért csinálják. Hidd el sokszor az lesz homoszexuális, akiről nem is gondolnád. Nem feltétlenül az, akit te elsőnek annak hiszel. Ha te is töprengsz, beszélj egy megbízható felnőttel, orvossal, vagy pszichológussal! Ő segíthet eldönteni neked, hogy melyik nemhez is vonzódsz igazán.

Forrás: kamaszpanasz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr23481657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása