A 2010-ben újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek negyven százaléka huszonéves volt, de már a tizenévesek között is vannak vírushordozók - írja a Délmagyarország című napilap. Egy egészségnevelésről szóló felmérés szerint a magyar fiatalok közül sokan szexuális életük elején fertőződtek meg a hiányos információk, illetve a rossz viselkedésformák miatt.

Magyarországon az utóbbi években jelentősen nőtt a HIV-fertőzöttek száma. Míg 2006-ban 81 új esetet regisztráltak, addig 2010-ben ez a szám 182-re nőtt - írja hétfői számában a Délmagyarország című napilap.

Az Országos Epidemiológiai Központ az idén közölt először adatokat korcsoportra is lebontva. A számok azt mutatják, hogy egyre több fiatal fertőződik meg: 2010-ben az újonnan regisztrált fertőzöttek 40 százaléka huszonéves volt, és a 14-19 év közötti korosztályban is regisztráltak 4 esetet, ami az összes 3 százaléka. Ez 2006-hoz viszonyítva több mint 2 és félszeres növekedést jelent. A szakemberek úgy számolnak, hogy hazánkban a fertőzöttek száma az ismert esetek két-háromszorosa lehet - számol be a lap.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egészségnevelésről szóló felmérése szerint a fiatalok közül sokan szexuális életük elején fertőződtek meg a hiányos információk, illetve a rossz viselkedésformák miatt. "Rengeteg a tévhit ezzel a betegséggel kapcsolatban, ami általános nyugodtságot ad" - foglalta össze tapasztalatait Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programvezetője.

Bagyinszky Ferenc szerint a fiatalok még mindig azt hiszik, hogy ez a betegség csak a homoszexuálisokat és a drogot intravénásan használókat érinti, továbbá az is egyfajta megnyugvást ad, hogy a ma létező gyógyszerek 30-40 évvel meghosszabbíthatják a fertőzött életét. A programvezető szerint arról már jóval kevesebb szó esik, hogy mivel jár az életen át tartó gyógyszerszedés, továbbá hogy egy HIV-fertőzöttnek a diszkriminációval, párkapcsolati problémákkal, az egészségügyi ellátás esetleges megtagadásával is számolnia kell.

A szervezet felmérése szerint évente egy-két órát foglalkoznak a megelőzés kérdésével az iskolákban évfolyamonként, ami egyrészt kevés, másrészt nem is túl hatékony, hiszen a fiatalok nem igazán fogadják el az információkat a pedagógusoktól és a védőnőktől - mondta Bagyinszky Ferenc, aki szerint chatszobákban és közösségi oldalakon lehet most megszólítani a fiatalokat.

Forrás: origo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr503415474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása