Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A magyarok keveset tudnak a HIV-ről és az AIDS-ről, így sok esetben a saját egészségüket és partnerükét is veszélyeztetik - derült ki az egyik legismertebb óvszermárka megbízásából készült friss nemzetközi kutatásból, amely az AIDS világnapja alkalmából jelent meg. A kutatás eredményeinek köszönhetően megdöbbentő adatok láttak napvilágot.

Szomorú tény, hogy a magyar nők 75 százaléka és a férfiak 71 százaléka saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi úton terjedő betegségekről. Ez az információhiány főleg annak fényében aggasztó, hogy a magyarok rendszeresen bonyolódnak kockázatos együttlétekbe.

A magyarok tájékozottságát tekintve sokatmondó adat, hogy a hazai válaszadók kétharmada (64%) szüzessége elvesztésekor egyáltalán nem védekezett HIV/AIDS, vagy egyéb nemi úton terjedő megbetegedések ellen. Ugyanez a szám például a lengyelek esetében szinte fele ekkora (37%).

Az első alkalmakat nézve a magyar hölgyek 47%-a, míg a férfiak 32%-a élt párkapcsolatban szüzességük elvesztésekor. Ugyanakkor majdnem hétszer több férfi (27%), mint nő (4%) állítja, hogy első együttléte egy futó kaland eredményeként jött létre.

Gyakori visszatérő probléma, hogy a mai napig sokan egyáltalán nem védekeznek az együttlétek során. A válaszadók többsége ezt azzal indokolja, hogy meg volt győződve arról, hogy partnerének nincs nemi úton terjedő betegsége, így bevállalta a rizikót. Ugyanakkor a kapcsolatban élő válaszadók egyharmada bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy párjának volt-e valaha valamilyen fertőzése. Azok közül, akik védekezés nélkül létesítettek szexuális kapcsolatot, mindössze 18%-uk látta be, hogy hiba volt és utólag megbánta.

A partnerek számát tekintve a magyar férfiak szüzességük elvesztését követően átlagosan 20 különböző hölggyel létesítenek szexuális kapcsolatot, amely több mint a francia (19), a brit (17) vagy az orosz (15) átlag. A magyar hölgyek ezzel szemben átlagosan hét férfivel kerülnek intim viszonyba - mely kettővel kevesebb az oroszokhoz, hárommal pedig a franciákhoz viszonyítva.

A kutatásból kiderül, hogy a magyar nők kétszer hűségesebbek, mint a férfiak. Ötből egy férfi (20%) és csupán a nők 10%-a állítja, hogy egy komoly kapcsolatban hűtlen volt párjához, legalább egyszer. A párkapcsolatban élő férfiak 15%-a azonban rendszeresen választ magának alkalmi szexpartnert, míg a nők csupán 7%-a vallja, hogy szeretője van. Életkor tekintetében a hűtlenség leginkább az 50-64 közötti korosztályra jellemző - 20%-uk állítja, hogy rendszeresen vannak afférjai, míg a 25-34 év közöttiek csupán 10%-a.

A felmérés eredményei dr. Erős Erika szexuálpszichológus szerint is aggasztóan magas adatot mutatnak arról, hogy a szexuális kapcsolatot mennyire felkészületlenül vállalják be a magyarok. "A felkészületlenség az érzelmi kötődés hiányára és a szexuális úton terjedő betegségek figyelmen kívül hagyására egyaránt vonatkozik. A szexuális életre nevelés 1975 óta kötelező, így ebben az itt megkérdezettek egy része még nem részesülhetett, ez befolyásolhatja az eredményeket. A magyar iskoláskorú fiatalok körében végzett felmérés biztatóbb adatot mutat. A fiatalok kb. 10%-a nem védekezik, és az elsőként választandó védekezési mód körükben az óvszer (56%-ban). A gimnáziumi tanulók 3-4-szer gyakrabban védekeznek, mint a szakiskolába járók. Ezek az adatok a szexuális felvilágosítás eredményességét mutathatják, de kétségtelen, hogy annak minőségében jelentős változtatásokra van szükség. A jelenlegi gyakorlat gyengesége az anatómia-centrikusság és a szexuális úton terjedő betegségek nem megfelelő hangsúlyozása. Az érzelmi felelősségbeli oldal kifejezett fejlesztése szükséges a hatékonyabb nevelés, és egyben a boldogabb párkapcsolatok támogatásához" - nyilatkozta dr. Erős Erika.

"A kutatásból tisztán látszik, hogy az aktív szexuális életet élő magyarok közül sokan kockáztatják rendszeresen saját maguk és partnerük egészségét, ami szomorú tény. Az eredmények is azt bizonyítják, hogy nagy szükség van a felvilágosításra ahhoz, hogy felnőtt korban elegendő szexuális intelligenciával rendelkezzünk" - nyilatkozta Krassovics Miklós, az egyik legismertebb óvszergyártó cég kategóriamenedzsere.

UNICEF-jelentés: A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben

2010-ben 2,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon. Jelenleg 34 millió HIV-fertőzött él a Földön. Az AIDS okozta halálozás aránya 2005 óta fokozatosan csökkent: 2,2 millióról 1,8-ra. A csökkenést részben a fertőzés terjedésének lassulása, részben pedig az antiretrovirális kezelés szélesebb körű alkalmazása okozza. Az antiretrovirális kezelés (ART), mely nemcsak a fertőzött emberek egészségét és jólétét javítja, hanem a fertőzés további terjedését is megállítja, már 6,65 millió ember számára érhető el az alacsony és közepes nemzeti jövedelmű országok közül. Ez 47%-a azoknak, akik rászorulnak.

Világszerte a HIV-vel élő 15-24 évesek jelentős többsége nő. Ez az arány a Szub-szaharai Afrikában még magasabb, ahol a lányok és fiatal nők a fertőzött fiatalok 71%-át teszik ki. Lényegében a prevenciós stratégiák őket nem érik el.

Annak ellenére, hogy a jobb szolgáltatásoknak köszönhetően 350.000 esetben sikerült megakadályozni az anyák gyermekre történő HIV-átvitelét, 3,4 millió gyerek él HIV-vel, közülük sokan semmiféle kezelésben nem részesülnek.

Forrás: life.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr733428068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása