David Kato melegjogi aktivista meggyilkolása ügyében ítélet született - Kato esete világszerte megdöbbenést váltott ki az emberekből

Kampala - Alig tíz hónappal David Kato melegjogi aktivista ugandai fővárosban, Kampalában történt meggyilkolása után a tettest, aki beismerő vallomást is tett, 30 éves börtönbüntetésre ítélték. Ahogy a múlt pénteki vallomásában elmondta, Katot a saját lakásában egy kalapáccsal fejbe vágta, azután ezzel az eszközzel megerőszakolta. Az ügy ez év januárjában világszere közfigyelmet kapott és rengeteg újság címlapjára felkerült.

Kato aktív tagja volt az ugandai Szexuális Kisebbségekért Alapítványnak. 2010-ben névvel és fotóval együtt jelent meg róla egy újságcikk, amiben a korábban felakasztott melegjogi aktivisták felakasztásáról beszélt. A cikk arra hívta fel a figyelmet, hogy az ugandai fiatalokat meg kell ismertetni a ténnyel, hogy léteznek homoszexuális emberek is. Két aktivista társával együtt azon dolgozott, hogy a médiából ne legyen kitiltva a homoszexualitással kapcsolatos műsorok és filmek.

A homoszexuálisok helyzete

Ugandában a homoszexualitást több éves börtönbüntetéssel büntetik. Létezik egy törvényjavaslat, aminek köszönhetően tovább súlyosbíthatnák a büntetést ezekben az esetekben. A legtöbb afrikai országban büntetik a homoszexualitást. A brit miniszterelnök, David Cameron nemrég kiharcolta, hogy a fejlesztésre szánt összegeket csökkentsék azokban az országokban, ahol nem ismerik el a homoszexuálisok jogait.

David-kato-420x0.jpg

Forrás: diestandard.at

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr973406351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása