Azonos nemű párok is tarthatnának polgári szertartást ezentúl angliai és walesi templomokban – legalább is erre ad lehetőség egy új szabályozás, az angliai templomok azonban nem akarják megáldani a meleg párokat.

Lynne Featherstone esélyegyenlőségi miniszter azt mondta, hogy a kormány esélyegyenlőséget biztosít a melegeknek, leszbikusoknak, biszexuálisoknak és ezzel együtt biztosítja a vallásszabadságot is valamennyi ember számára. Egy vallási csoportot sem kényszerítenek ugyanakkor arra, hogy fogadják a polgári szertartásra készülő melegeket – tette hozzá.

A BBC online cikkében emlékeztetnek arra, hogy az Egyesült Királyságban azonos neműek nem köthetnek egymással házasságot, de 2005 óta engedélyezik a regisztrált élettársi kapcsolatot, ami ugyanolyan jogi védelmet jelent számukra, mint a házasság. Az élettársi kapcsolatot többnyire világi szertartásokon kötik az országban.

A templomi szertartások engedélyezéséig hosszú út vezetett – mondta Peter Tatchell jogvédő.

A gyakorlatban azonban valószínűleg lesznek nehézségeik az azonos nemű pároknak, az angliai templomok szóvivője szerint nem áll szándékukban ugyanis hozzájárulni az azonos neműek templomi szertartásaihoz.

A római katolikus egyház régóta deviáns viselkedésnek tartja a homoszexualitást, és várhatóan nem járul hozzá az azonos neműek templomi ceremóniájához.

Az új szabályozás a zsinagógákra és mecsetekre is vonatkozik, bár az iszlám és az ortodox zsidó vallás is tiltja a homoszexualitást. Korábban a liberális zsidók és az unitáriusok ugyanakkor nem vetették el, hogy fogadják az azonos nemű párokat, ha változik az ide kapcsolódó szabályozás.

A brit nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint 2010-ben 6385 élettársi kapcsolatot jegyeztek be azonos nemű párok között.

037.jpg

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gayculture.blog.hu/api/trackback/id/tr553399126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása